Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: без децентралізації проводити реформи неможливо


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що без проведення децентралізації неможливо проводити реформи у країні.

«Для того, щоб перемогти, нам потрібен мир, і це має нас об’єднати», – заяивив Порошенко у середу, 26 серпня, на зустрічі з представниками громадськості.

«Левова частина населення підтримує децентралізацію. Нам потрібна підтримка людей. Якщо не провести децентралізацію – жодної реформи не буде», – наголосив Петро Порошенко.

На зустрічі з Порошенком були присутнінауковці, юристи, соціологи, представники духовенства та громадські активісти.

На 31 серпня заплановане позачергове засідання Верховної Ради, на якому мають розглянути у першому читання зміни до Конституції у частині децентралізації. Остаточно зміни планують ухвалити на наступній сесії Верховної Ради, яка почнеться вже наступного дня, 1 вересня. Для ухвалення змін до Конституції необхідно 300 голосів депутатів.

16 липня Верховна Рада проголосувала за направлення законопроекту на розгляд до Конституційного суду. 31 липня Конституційний суд визнав проект таким, що відповідає Основному закону.

Законопроект, зокрема, передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як наголошував Порошенко, особливого статусу для Донбасу зміни до Конституції не передбачають.

XS
SM
MD
LG