Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську сотні працівників «Південмашу» вимагали зарплат


У Дніпропетровську сотні працівників «Південмашу» вимагали погашення зарплатних боргів

У середу ввечері у Дніпропетровську сотні працівників державного підприємства «Південний машинобудівний завод», найбільшого космічного підприємства держави, мітингували біля прохідної, вимагаючи погашення зарплатних боргів. У руках вони тримали плакати з написами «За невиплату зарплати – кримінальну відповідальність!» та «Куди ви загнали нашу зарплату?».

За словами керівника незалежної профспілки заводу Євгена Деркача, наразі працівникам «Південмашу» винні зароблені гроші за понад три місяці, загалом це близько 60 мільйонів гривень. Як зазначив профспілкових лідер, відтак робітники, які навесні нинішнього року вже випробували мітинги як метод боротьби, розпочинають нові акції протесту.

Працівники підприємства зазначають, що їх також цікавить подальша доля заводу: нещодавно пролунали заяви про його ймовірне об’єднання з державним конструкторським бюро «Південне», що теж працює в Дніпропетровську, в єдину структуру.

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода керівник профспілки підприємства Валерій Васильєв, ці плани виношувались у Національному космічному агентстві України під час керування ним Олега Уруського. Наразі, коли керівництво відомства змінилось, працівники «Південмашу» сподіваються, що таких реорганізацій не буде.

«Ті організації культури, спорту, палац спорту «Метеор», база відпочинку, які належать заводу, за цими проектами, мали відійти. Куди відійти – невідомо. Але зараз ситуація змінилась. Ми думаємо, що не можна знищувати, об’єднувати два таких світових бренди, як завод «Південмаш» і конструкторське бюро «Південне», – сказав Радіо Свобода Валерій Васильєв.

В обох профспілкових об’єднаннях підприємства – офіційному та неофіційному – Радіо Свобода підтвердили, що вже понад місяць завод діє в умовах часткового знеструмлення через енергетичні борги. Як і раніше, через брак замовлень на продукцію космічний гігант працює за графіком триденного робочого тижня.

З початку року працівники державного підприємства «Південний машинобудівний завод» провели більше десяти акцій протесту проти невиплати зарплати у Дніпропетровську та Києві. Одна з найбільших відбулась 4 квітня як «марш соціальної справедливості».

За даними з адміністрації підприємства, для стійкої роботи 2015 року завод потребував замовлень на 2,5 мільярди гривень. На початок року обсяги укладених контрактів оцінювали в 1 мільярд гривень. У жовтні 2014 року під час свого візиту на «Південмаш» президент України Петро Порошенко заявив, що продукція заводу буде включена до державного оборонного замовлення на 2015 рік.

XS
SM
MD
LG