Доступність посилання

ТОП новини

Звільнили останнього бійця «Донбасу», що потрапив у полон під Іловайськом – батальйон


З полону звільнили Андрія Скачкова, останнього бійця батальйону «Донбас», якого утримувало угрупування «ДНР» після того, як він потрапив у полон під Іловайськом рік тому. Про це Радіо Свобода повідомили у батальйонні «Донбас».

«Ні в одному списку на обмін Андрія Скачкова не було протягом всього періоду його полону. Лише після активних дій бійців «Донбасу» нам вдалося привернути увагу влади до цієї проблеми. Його звільнили після майже року полону», – заявив в. о. командира окремого спеціального взводу спецпризначення Нацгвардії «Донбас» Дмитро Куліш.

Водночас, як повідомив Радіо Свобода радник глави СБУ Юрій Тандіт, крім Скачкова, з полону звільнили ще дев’ятьох українських військових і двох волонтерів.

«Скажу відверто переговорний процес проходив дуже важко. Вчора ввечері ми привезли в точку 12 осіб, які скоїли злочини проти цілісності України. У момент передачі неподалік почався бій. Ми вирішили не ризикувати і перенесли обмін на наступний день. Сьогодні з полону вийшли 10 бійців Збройних сил і Нацгвардії України, а також ще двоє волонтерів. Всі звільненні перебувають у безпечному місці», – сказав Тандіт.

Бійці батальйону «Донбасу» на знак протесту хотіли відмовитися від усіх державних нагород, отриманих за бої під Іловайськом, через те, що їх побратим Андрій Скачков продовжував близько року залишатися у полоні угруповання «ДНР».

(Відео користувача Youtube)

За інформацією координатора проекту Prisoners of War UA Project УГСПЛ Аліни Павлюк, у полоні залишаються ще двоє бійців 51-ї окремої механізованої бригади, які потрапили у полон під Іловайськом.

Наприкінці серпня 2014 року після масштабних боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом, що на Донеччині. Бойовики і російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.

За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військовослужбовців і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти.

XS
SM
MD
LG