Доступність посилання

ТОП новини

Списання 20% боргу позитивно вплине на гривню – економісти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Списання 20% боргів, про яке домовився уряд з приватними кредиторами, матиме позитивний вплив на гривню. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав екс-міністр економіки України Павло Шеремета.

Проте, зазначив він, це не єдиний чинник, від якого залежить стабільність національної валюти.

«Це позитивна новина для гривні, але треба розуміти, що є інша, внутрішньоукраїнська тенденція, яка називається «інфляція», і яка негативно діє на гривню. Є події у світі, загальна нестабільність, вона погано впливає на всі валюти країн, які розвиваються. Тобто це не єдина новина, яка впливає на гривню, але саме ця, сьогоднішня, новина, – це позитивна новина, на мій погляд», – зазначив Шеремета.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, коментуючи досягнення урядом домовленості з кредиторами, сказав, що це дозволить Україні найближчим часом зберегти золотовалютні резерви, а отже, сприятиме зміцненню гривні.

Водночас, за його словами, з інформації уряду не зрозуміло, яких саме боргів стосується 20-відсоткове списання.

«Чи це найближчі, чи це з кожного боргу по 20 відсотків», – каже він.
По-друге, зауважив Юрчишин, невідомо, як Україна сплачуватиме відсотки за реструктуризованими боргами.

«Борг, який у нас залишається, – це десь 14-15 мільярдів. Якщо ми беремо 7-8%, то це означає, що додатково ми можемо сплачувати трохи менше 1 мільярда щорічно саме у вигляді відсотків, як обслуговування на цю суму боргу. Потрібно, щоб уряд давав більш чітку інформацію», – додав економіст.

Раніше сьогодні стало відомо, що Україна домовилася із кредиторами про списання 20% боргу або суми до 4 мільярдів доларів. За словами прем’єра Арсенія Яценюка, досягнута угода також передбачає, що Україна переносить «на 4 роки всі виплати по тілу цього кредиту, а також сума, яка передбачена на обслуговування держаного боргу, не збільшується».

Після цього повідомлення у Нацбанку заявили про зниження облікової ставки з 30% до 27%.

За даними уряду, станом на липень зовнішній борг України оцінювався в 68 мільярдів доларів.

XS
SM
MD
LG