Доступність посилання

ТОП новини

День народження Франка в Івано-Франківську відзначили читанням його віршів


В Івано-Франківську вуличними читаннями відзначили 159-у річницю від дня народження поета, філософа, громадсько-політичного діяча Івана Франка.

Вірші Франка читали літератори, громадські активісти, школярі, просто перехожі – хтось напам’ять, а хтось із книжки. Організували таку акцію Громадський інститут аналітики й обласна організація «Молода Просвіта».

Під час вуличних читань назвали і переможця конкурсу есе «Мій Франко». Його особливість в тому, що твір повинен складатися з такої кількості слів, скільки років від дня народження поета виповнюється – 159. Голова журі письменник Тарас Прохасько вручив планшет переможниці конкурсу, аспірантці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Юлії Судус.

Твори Франка у виконанні відомих прикарпатців звучать сьогодні і в радіо- та телеефірі ОДТРК «Карпати». Серед тих, хто взяв участь у проекті – письменник Тарас Прохасько, міський голова Івано-Франківська Вікор Анушкевичус, директор і режисер обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка Ростислав Держипільський, професор Прикарпатського національного університету Микола Лесюк.

Остання сесія Івано-Франківської обласної ради ухвалила рішення про проголошення 2016 року на Прикарпатті Роком Франка у зв’язку зі 160-річчям від дня його народження і 100-річчям від дня смерті.

За словами голови обласної ради Василя Скрипничука, місцева влада підготувала відповідне звернення до Верховної Ради і Кабінету міністрів про відзначення таких дат на всеукраїнському рівні.

У 1962 році місто Станіслав було перейменоване на Івано-Франківськ.

XS
SM
MD
LG