Доступність посилання

ТОП новини

На Житомирщині СБУ затримала копачів бурштину


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

На Житомирщині поблизу села Гулянка Служба безпеки України спільно з міліцією затримала людей, які незаконно видобували бурштин.

«Чотири місцевих мешканця та киянин працювали вночі, використовуючи світло ліхтарів та електрогенератор. Для видобутку «сонячного каменю» бурштинокопачі зняли поверхневий шар ґрунту на місці родовища та промивали породу», – йдеться у повідомленні відомства.

За даними СБУ, у затриманих вилучили автомобіль, гідравлічну мотопомпу з рукавами, 150 метрів шлангів, електрогенератор та освітлювальні прилади, металеві труби, а також бурштин-сирець.

Правоохоронці проводять слідчі дії в рамках кримінального провадження за частиною 2 статті 240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України.

На Рівненщині, Волині, а також частково в Житомирській області нині триває так звана «бурштинова лихоманка». Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення.

На початку квітня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення. Також у квітні в СБУ заявили про викриття механізму незаконного видобування та реалізації бурштину на Рівненщині. За даними відомства, ця схема привласнення корисних копалин завдавала значних збитків державі та призводила до поглиблення банкрутства державного підприємства «Бурштин України».

XS
SM
MD
LG