Доступність посилання

ТОП новини

Уряд повинен не займатися ціною на бензин, а створювати конкурентні умови – Шеремета


Павло Шеремета
Павло Шеремета

Уряд повинен не втручатися у ціноутворення на ринку бензину, а повинен створювати конкурентні умови на цьому ринку. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав екс-міністр економіки Павло Шеремета, коментуючи нещодавнє доручення прем’єр-міністра Арсенія Яценюка перевірити ціни на українських автозаправних станціях.

«Коли уряд починає цікавитися ціною на бензин, мені стає страшно. Єдиний орган, який може цікавитися ціною, маючи на це повноваження, є Антимонопольний комітет», – зауважив Шеремета.

За його словами, зміна ціни на ринку має значний часовий лаг, оскільки виробничий цикл пального становить місяць-півтора.

«Бензин, який зараз продається в Україні, закуповувався і завозився півтора місяці тому, відповідно, ще за тими цінами», – пояснив він.

Падіння ціни на бензин, що спостерігалось останній тиждень, Шеремета називає «фоном».

«Це стихійні речі, які є фоном. Головне – забезпечити максимальну конкуренцію на цьому ринку. Це дасть зниження ціни більше, ніж увага уряду», – зазначив він.

Напередодні Яценюк доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству енергетики та вугільної промисловості та Антимонопольному комітету України перевірити ціни на паливо на українських автозаправних станціях у зв’язку з падінням цін на нафту в світі.

Останнім часом триває падіння котирувань нафти. Минулого тижня ціна американської еталонної нафти WTI падала нижче 40 доларів, а ціна нафти марки Brent оновила шестирічні мінімуми.

XS
SM
MD
LG