Доступність посилання

ТОП новини

Fitch знижує рейтинг України – попри домовленість із кредиторами


Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг України в іноземній валюті з рівня СС до рівня С. Про це агентство повідомляє у прес-релізі.

Рішення про зміну рейтингу Fitch ухвалило попри оголошення, що Україна домовилася з групою кредиторів про списання 20% основного боргу країни за єврооблігаціями на суму майже 4 мільярди доларів. Цю новину Fitch розцінило як спробу уникнути дефолту і вказало, що списання призведе до матеріальних втрат для власників цінних паперів.

Міністр фінансів України Наталія Яресько натомість вважає, що списання п’ятої частини боргу і реструктуризація більшої частини заборгованості дозволить «повернутися до сталого економічного життя».

«Ця ситуація називається win-win – і для нашої країни, і для кредиторів. Завдяки тому, що зараз кредитори пішли нам назустріч, наша країна отримає значне фінансове полегшення та зможе швидше повернутися до сталого економічного життя», – наголосила Яресько 27 серпня.

Згідно зі шкалою рейтингу Fitch, рівень С відповідає «неминучості дефолту».

Тим часом, міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив 27 серпня, що Москва вимагатиме від України погашення єврооблігацій на 3 мільярди доларів у грудні 2015 року. Росія наприкінці 2013 року придбала єврооблігації України на цю суму, тодішній уряд Миколи Азарова подавав це як успіх на ринку запозичень.

XS
SM
MD
LG