Доступність посилання

ТОП новини

Іран відкинув план концерту в Тегерані під диригуванням Баренбойма


Данієл Баренбойм, архівне фото
Данієл Баренбойм, архівне фото

В Ірані заявили, що не дозволять відомому диригентові Данієлу Баренбоймові виступити в Тегерані, як то пропонував Берлінський оперний театр.

Як заявив речник Міністерства культури Ірану Хусейн Нушабаді, Тегеран не визнає держави Ізраїль і тому не співпрацює з ізраїльськими діячами.

Пропозиція концерту Баренбойма, який має ізраїльське й аргентинське громадянства, в Тегерані викликала різку критику і в Ізраїлі, де диригента звинувачують у використанні культури як платформи для просування його «антиізраїльських політичних поглядів», як сказала міністр культури Ізраїлю Мірі Реґев.

Данієл Баренбойм відомий його гострою критикою політики Ізраїлю щодо палестинців; він, зокрема, отримав від палестинців «почесне громадянство Палестини», а 2005 року вже виступав у місті Рамаллі на Західному березі Йордану.

Крім того, Баренбойм викликає суперечливі реакції в Ізраїлі через його намагання виконувати в цій державі музику німецького композитора Ріхарда Ваґнера – нині на це накладене фактичне табу через те, що цю музику любив лідер німецьких нацистів і ідеолог винищення євреїв Адольф Гітлер.

XS
SM
MD
LG