Доступність посилання

ТОП новини

Чумак: злиття «Солідарності» і «УДАРу» – це об’єднання «шоколадки» і «рукавички»


Віталій Кличко (ліворуч) та Петро Порошенко. Архівне фото
Віталій Кличко (ліворуч) та Петро Порошенко. Архівне фото

До складу «Солідарності» увійшли Віталій Кличко і ще 18 членів «УДАРу»

Партії «УДАР» та «Блок Петра Порошенка «Солідарність» ухвалили рішення про об’єднання. До складу «Солідарності» увійшли Віталій Кличко і ще 18 членів «УДАРу». За відповідне рішення делегати 12-го позачергового зїзду президентської партії проголосували одностайно. «Це не об’єднання брендів – це об’єднання зусиль», – переконував лідер фракції «БПП» у парламенті Юрій Луценко. Натомість деякі депутати таке злиття вже назвали спробую врятувати Віталія Кличка та інших.

ЗАВАНТАЖИТИ

12-й позачерговий з’їзд партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» його головуючий Юрій Луценко розпочав, по-своєму жартуючи.

«Як ви ставитесь до нашої влади? Як до дружини. Трохи люблю, трохи боюсь і постійно хочу нову. Тому мета сьогоднішнього з’їзду – зміцнити «Блок Петра Порошенка «Солідарність», зробити її новою, популярнішою і потрібнішою для суспільства», – пояснював він.

Відтак зміцнити «Солідарність» і зробити її популярнішою делегати вирішили за рахунок партії «УДАР» і одноголосно проголосували за включення 19-ти її членів до свого складу. Змінили у президентській силі і голову – ним став Віталій Кличко.

Президент України Петро Порошенко, мер Києва Віталій Кличко та Юрій Луценко під час 12-го позачергового з’їзду партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Київ, 28 серпня 2015 року
Президент України Петро Порошенко, мер Києва Віталій Кличко та Юрій Луценко під час 12-го позачергового з’їзду партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Київ, 28 серпня 2015 року

«Можна, звичайно, розмірковувати, хто до кого приєднався, які відсотки, квоти і таке інше, але скажу одне: справа не в примітивному створенні якогось об’єднання на папері під гаслами чи прапорами. Сьогодні ми робимо відповідальний крок, бо як ніколи можливий реванш старих сил, з якими ми боролись на Майдані», – говорив з трибуни Кличко.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Привітати злиття двох політичних сил до НСК «Олімпійський», де тривав з’їзд, прийшов і сам Петро Порошенко. В своїй промові він багато говорив про армію, децентралізацію та реформу судів, але наприкінці таки схвалив об’єднання.

«Національний прапор вартує сотень партійних прапорів, і на сьогоднішній день процес об’єднання є невідворотним. Мені дуже приємно, що мій заклик про об’єднання першими почули партія «Солідарність» і наші багаторічні партнери – партія «УДАР». Я не маю жодного сумніву: цей процес буде тривати. Але першим бути дуже важко. Першими ми маємо спростувати твердження великого гетьмана Мазепи: «Через незгоду всі пропали і самі себе звоювали», – говорив президент.

Партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і «Удар» об’єднались
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00


У якому співвідношенні підуть на місцеві вибори 25 жовтня «Солідарність» і «УДАР», члени цих політичних сил не конкретизують. Єдине, що поки відомо, так це те, що будувати осередки будуть на основі успішності позицій партій на місцях.

Дмитро Андрієвський
Дмитро Андрієвський

«Ми в першу чергу спираємось на підтримку виборців. Там, де є сильна команда «УДАРу» – будуємо політичну організацію на основі цієї політичної сили, цієї команди, а де є сильна команда «Солідарності» – робимо наголос на переформатуванні організації під цю команду. Все дуже просто», – пояснював нюанси депутат від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Дмитро Андрієвський.

Що ж до конкретних кандидатів, то з цього питання ще тривають перемови. Людей, які висуватимуться від сили, публічно оголосять згодом. Що напевне відомо, так це що від «Солідарності-УДАРу» повторно у мери Києва балотуватиметься Віталій Кличко.

Обʼєднання брендів чи зусиль?

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Якщо Юрій Луценко та більшість депутатів від «БПП» об’єднання з «УДАРом» називають об’єднанням зусиль на шляху до реформ і запобіганню реваншу «Опозиційного блоку», то один із депутатів президентської партії Віктор Чумак навпаки – злиття називає способом порятунку окремих політиків. Із справжнім партійним будівництвом воно нічого спільного не має, каже він.

«Якщо б це був партійний процес, він би будувався за зовсім іншими принципами: через партійні конференції, збори місцевих осередків. А ми маємо просте обʼєднання брендів. Це обʼєднання «шоколадки» і «рукавички». В «Народного фронту» рейтингів уже немає, в «УДАРу» ще були. Тому я б сказав, що це не порятунок «Народного фронту» та «УДАРу», а об`єднання заради порятунку окремих політиків «Народного фронту» та «УДАРу». Зокрема порятунок Віталія Кличка, щоб він пішов на мерську кампанію, і порятунок Арсенія Яценюка, Арсена Авакова, Павла Петренка, тобто тих, хто займає політичні посади від «Народного фронту» в уряді», – сказав Чумак.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Водночас премʼєр-міністр і лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк вже заявив, що його партія не братиме участь у місцевих виборах, пояснивши це бажанням «не бути звʼзаним у проведенні реформ». Хоча заступник лідера фракції «БПП» в парламенті Ігор Кононенко зізнався, що у президентській політичній силі не виключають: члени партії «Народний фронт» зможуть балотуватися на місцевих виборах і від «БПП».

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG