Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко знову запевнив, що зміни до Конституції не передбачають «особливих статусів»


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент України Петро Порошенко вкотре запевнив, що плановані зміни до Конституції в галузі децентралізації не передбачають ніяких можливостей особливих статусів для Донбасу чи інших територій.

На зустрічі з представниками територіальних громад він наголосив, що зміни до Конституції передбачають не «особливий статус», а лише можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей, який визначається окремим законом.

Крім того, додав Порошенко, зміни до Конституції передбачають вилучення з неї наявної нині норми, яка наразі встановлює можливість «спеціального статусу» окремих міст України.

Президент нагадав, що в четвер, 27 серпня, Запорізька обласна рада підтримала проект закону про надання регіонові особливого статусу і схвалила його направлення на розгляд у парламент. Після того Петро Порошенко вже заявляв, що «ніякої федералізації, ніяких статусів» не буде.

В оновлюваній Конституції, проект якої вже отримав позитивний висновок Конституційного суду і Верховна Рада має розглянути його в першому читанні в понеділок, 31 серпня, вилучені наявні там нині згадки про «спеціальний статус».

Зокрема, в чинній Конституції України у статті 92 в пункті 16 визначено, що виключно законами України визначаються: статус столиці України; спеціальний статус інших міст. Водночас у проекті змін до Конституції щодо децентралізації пункт 16 статті 92 передбачає, що законами визначається лише статус Києва як столиці України, а спеціальний статус інших міст не передбачається.

Крім того, законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації пропонує змінити статтю 133 Конституції України, яка нині передбачає, що міста Київ і Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України. У новій редакції Конституції стаття 133 лише пропонує передбачити, що «особливості Києва, Севастополя в системі адміністративно-територіального устрою України визначаються окремими законами».

На цю ж тему:

29.08.2015
Порошенко назвав головним супротивником децентралізації в Україні Путіна

Президент закликав народних депутатів підтримати ці зміни. Законопроект у першому читанні Верховна Рада має розглянути в понеділок, 31 серпня далі
XS
SM
MD
LG