Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ Росії намагалася завербувати українських рибалок на Сумщині – СБУ


Служба безпеки України повідомляє про спробу співробітників Федеральної служби безпеки Росії завербувати трьох українців, які рибалили неподалік українсько-російського кордону в Сумській області. Про це йдеться у повідомленні на сайті відомства.

За даними СБУ, троє жителів Сум повідомили в обласне управління відомства про те, що у серпні на території України поблизу кордону їх незаконно затримав наряд управління прикордонної служби ФСБ Росії у Курській області.

«Російські силовики проти волі громадян України перемістили їх через державний кордон та утримували на території Росії протягом трьох діб», – інформують у СБУ.

«Сумчани розповіли, що співробітники ФСБ намагались завербувати їх для негласного співробітництва на користь Росії. При цьому застосовувався психологічний тиск, фізичне насилля, лунали погрози, у тому числі щодо ув’язнення у разі відмови. Крім того, росіяни намагалися схилити громадян України до дачі завідомо неправдивих показів щодо незаконного перетину державного кордону з метою ухиляння від мобілізації до Збройних сил України», – повідомили у відомстві.

За даними СБУ, рибалки не погодилися на пропозицію представників ФСБ Росії, після цього їх передали українським прикордонникам.

Підтвердження чи спростування цієї інформації з інших джерел – зокрема, від Державної прикордонної служби – наразі немає. Російська сторона це повідомлення поки не коментувала.

XS
SM
MD
LG