Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін повідомив про компроміс із ООН щодо трибуналу у справі MH17


Павло Клімкін, архівне фото
Павло Клімкін, архівне фото

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна і Організація Об’єднаних Націй знайшли компроміс щодо того, як обійти вето Росії в Раді безпеки і створити трибунал для переслідування винних у збитті минулого року над Донбасом малайзійського авіалайнера.

Цей трибунал є можливість створити шляхом домовленості між п’ятьма країнами, які нині розслідують це збиття, і щодо цього вже є певні ідеї, сказав Клімкін у неділю ввечері на телеканалі «Інтер». Це, крім України, також Нідерланди, Малайзія, Австралія й Бельгія.

За його словами, він перебуває задля цього в постійному контакті з представниками чотирьох країн.

На його думку, це був би дієвий механізм, що дасть змогу використати можливості національної юрисдикції.

Але, додав він, є й інші варіанти, і є цікаві ідеї про те, що можна об’єднати кілька таких варіантів.

Як сказав міністр, це буде новий прецедент, і сторони будуть шукати нових методів, щоб притягти винних до відповідальності.

Наприкінці липня Росія стала єдиною, що проголосувала в Раді безпеки ООН проти проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про загибель пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі, але її право вето заблокувало ухвалення резолюції.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були в літаку. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Наразі в Нідерландах триває два окремі слідства: Рада розслідувань із питань безпеки вивчає подробиці катастрофи, і її звіт очікується в жовтні, а прокуратура веде розслідування спільної слідчої групи п’яти держав у кримінальній справі про катастрофу, що має на меті визначити винних, і, ймовірно, назве підозрюваних наприкінці нинішнього чи на початку наступного року. Хоча формально ще не виключена жодна версія, основною вважають збиття літака з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який надала сепаратистам Росія. Це викликає припущення, що серед названих винними можуть виявитися громадяни Росії. Москва і підтримувані нею сепаратисти заперечують будь-яку причетність до цього й натомість намагаються скласти вину на Україну.

XS
SM
MD
LG