Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті призначили давно відкладені парламентські вибори


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Виборча комісія Єгипту призначила на середину жовтня – початок грудня багатоступеневі вибори парламенту, які відкладали вже багато разів за ситуації, що останні три роки Єгипет живе без парламенту.

Як повідомив у неділю голова комісії Айман Аббас, вибори – серед єгиптян за кордоном і окремо в різних частинах країни – відбудуться 17–19 жовтня і 21–23 листопада. В тих округах, де перший тур не виявить переможця, другий тур відбудеться 26–28 жовтня і 30 листопада – 2 грудня. Таким чином, новообрана Палата представників, як нині називається парламент Єгипту, можливо, збереться ще до кінця року.

Реєстрація кандидатів і партійних списків має початися 1 вересня і протривати 12 днів.

Вибори планували спершу на початок 2014 року, потім на березень нинішнього, але щоразу їх відкладали, знаходячи для цього юридичні підстави.

У попередньому скликанні тоді ще двопалатного парламенту нижню палату, в якій переважали ісламісти, розпустив Вищий конституційний суд Єгипту ще 2012 року, визнавши неконституційним сам тодішній виборчий закон. Верхню палату парламенту, яка без нижньої втратила сенс, розпустив уже 2013 року тодішній тимчасовий президент Адлі Мансур після того, як військові усунули попереднього президента, поміркованого ісламіста Мухаммада Мурсі від влади.

Відтак і Мухаммад Мурсі, і Адлі Мансур, і обраний уже минулого року нинішній президент Абдель-Фаттах ас-Сісі керували Єгиптом по суті одноосібно, через президентські укази, що отримали силу законів. Тепер новообраний, уже однопалатний парламент має переглянути й перезатвердити їх.

Як очікують, у новому парламенті переважатимуть прихильники президента. Він буде обиратися за умов заборони поміркованого ісламістського руху «Мусульманське братство», який у Єгипті нині визнаний терористичним.

Цьому сприятиме й затверджений президентом новий виборчий закон, за яким із 569 депутатів у Палаті представників обираються 568 – 448 у мажоритарних округах і лише 120 за партійними списками; за словами критиків, ця система розподілу місць сприяє впливовим місцевим діячам чи кандидатам або партіям, що мають підтримку силовиків і влади. Крім того, сам президент без виборів призначає ще 28 депутатів парламенту.

XS
SM
MD
LG