Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Верховна Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

За попереднє схвалення відповідного законопроекту проголосували 265 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Після цього голова Верховної Ради Володимир Гройсман закрив засідання Верховної Ради.

Раніше Гройсман відкрив позачергове засідання парламенту попри блокування групою народних депутатів президії Верховної Ради, які виступали проти ухвалення змін до Конституції. У залі зареєструвались 320 народних депутатів.

Крім того, під стінами парламенту досі триває мітинг, на якому вимагають не голосувати за президентський законопроект. Ініціатора акції виступили ВО «Свобода», Радикальна партія, партія «УКРОП». Зокрема, активісти Всеукраїнського об’єднання «Свобода» тримають плакат «Особливий статус Донбасу» в Конституції – державна зрада», інші гасла, партійні прапори.

16 липня Верховна Рада проголосувала за направлення на розгляд до Конституційного суду президентського законопроекту змін до Конституції в частині децентралізації. Наприкінці липня КСУ визнав таким, що відповідає Основному закону, цей законопроект.

Раніше в Адміністрації президента очікували, що депутати ухвалять документ до місцевих виборів 25 жовтня. Проте останнім часом лунають заяви про те, що остаточне ухвалення 300 голосами народних депутатів відбудеться вже після проведення місцевих виборів.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Як раніше наголошував президент України Петро Порошенко, жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.

XS
SM
MD
LG