Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: доля децентралізації залежатиме від ситуації на Донбасі


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що ухвалення законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації у другому читанні залежатиме від ситуації на Донбасі і виконання Росією мінських угод.

«Україна сьогодні підтвердила свою репутацію надійного партнера, посилила імідж країни, яка виконує взяті на себе міжнародні зобов’язання і виконує мінські угоди, на відміну від Росії. І якщо Москва не схаменеться, восени будуть продовжені персональні санкції проти осіб, причетних до аншлюсу Криму та окупації Донбасу, а на початку наступного року – і секторальні економічні санкції», – заявив Порошенко у понеділок, 31 серпня, у зверненні через події під Верховною Радою.

«Сьогоднішнє голосування не остаточне, але воно дасть величезне поле для маневру українській дипломатії. А фінальне рішення наприкінці року, коли треба буде триста голосів, буде залежати від того, як упродовж цих кількох місяців розвиватиметься ситуація на Донбасі, і наскільки Росія виконуватиме мінські угоди», – додав Порошенко.

(Відео користувача YouTube Адміністрація Президента України)

Сьогодні Верховна Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації попри протести біля парламенту та блокування президії Ради.

З «Блоку Петра Порошенка» за законопроект проголосували 115 народних депутатів, «Народний фронт» – 69, «Опозиційний блок» – 38, об’єднання «Самопоміч» – 5, депутатська група «Відродження» – 11, а також 13 позафракційних депутатів. Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Петро Порошенко раніше неодноразово наголошував, що жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають. Проте під стінами українського парламенту в Києві 31 серпня виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала зміни до Конституції.

Мітингувальники, які протестували проти ухвалення змін, почали наступ на будівлю Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. За даними МВС, поранені близько 90 правоохоронців, загинув боєць Нацгвардії. Загалом, за різними даними, постраждали від 119 до 122 людей.

Пізніше глава МВС Арсен Аваков повідомляв про затримання 30 учасників сутичок, в тому числі і мітингувальника, який кидав гранату у правоохоронців.

Напередодні лідер фракції «Радикальної партії», представники якої протестували проти ухвалення змін до Конституції, Олег Ляшко в ефірі Радіо Свобода заявляв, що не виключає розпаду парламентської коаліції, якщо у Верховній Раді не набереться 300 голосів для ухвалення президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації.

XS
SM
MD
LG