Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: мета України – членство в НАТО


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Метою України є членство в НАТО, оскільки це надасть можливість українським Збройним силам приєднатися до потужної системи колективної безпеки, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Геостратегічною помилкою, я б навіть назвав – злочином – було ухвалення в 2010 році тодішнім парламентом рішення щодо запровадження так званого позаблокового статусу України. Невизначені статуси і відсутність конкретної системи захисту призвели до того, що Росія порушила всі міжнародні угоди та Статут ООН і здійснила військову інтервенцію проти України», – сказав Яценюк під час урочистостей з нагоди початку нового навчального року в Одеській військовій академії.

Останнім часом підтримка вступу України до НАТО в українському суспільстві значно зросла. За даними дослідження, проведеного наприкінці липня, на ймовірному референдумі про вступ України до НАТО за це проголосували б 64 відсотки його умовних учасників, проти були б 28,5 відсотка.

Наприкінці 2014 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект про відмову України від позаблокового статусу.

У НАТО наголошують, що позиція союзу залишається незмінною: Україна має право на вступ, коли Київ висловить бажання вступати і виконає необхідні умови, і «двері завжди залишаються відчиненими». Натомість Росія вимагає «гарантій невступу України в НАТО».

Україна офіційно відмовилася від попереднього курсу на вступ до НАТО 2010 року, відразу після приходу до влади тодішнього президента Віктора Януковича.

XS
SM
MD
LG