Доступність посилання

ТОП новини

КЗЖ засуджує вирок азербайджанській журналістці Ісмаїловій


Хадіджа Ісмаїлова
Хадіджа Ісмаїлова

Комітет захисту журналістів (КЗЖ) засуджує винесений азербайджанській журналістці Хадіджі Ісмаїловій вирок і закликає владу Азербайджану скасувати його через апеляцію.

«Суд над Ісмаїловою був фарсом, наслідки якого можуть бути дуже серйозними для неї і всіх азербайджанських журналістів», – заявила координаторка програм КЗЖ у Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова у вівторок, 1 вересня.

У заяві Комітету захисту журналістів наголошується, що в Азербайджані щонайменше семи журналістів перебувають під вартою, і що ця країна входить у десятку держав світу з найжорсткішою цензурою.

Створене напередодні Європейських ігор у Баку співтовариство «Спорт за права людини», до складу якого входить КЗЖ, також засудило винесений Хадіджі Ісмаїловій вирок.

У вівторок, 1 вересня, суд у Баку визнав винною азербайджанську журналістку-розслідувача Хадіджу Ісмаїлову і засудив її до 7,5 року ув’язнення.

Журналістку, яка співпрацює з Радіо Свобода, звинувачували у наклепі, ухиленні від сплати податків, незаконній підприємницькій діяльності і зловживанні владою. Вона всі звинувачення відкидає, заявляючи, що вони політично мотивовані і викликані спробами помститися за її репортажі про корупцію у вищих ешелонах влади Азербайджану.

31 серпня суддя перервав останнє слово Ісмаїлової, коли журналістка згадала ім’я президента Азербайджану Ільгама Алієва. Із проханням до судді зупинити промову звернувся прокурор.

Арешт Ісмаїлової понад вісім місяців тому викликав широке засудження з боку міжнародних правозахисників і західних урядів.

У серпні прокурор вимагав для журналістки дев’яти років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG