Доступність посилання

ТОП новини

Сутички під Верховною Радою пов’язані з виборами – експерт


Поранені бійці Національної гвардії біля Верховної Ради. Київ 31 серпня, 2015 року
Поранені бійці Національної гвардії біля Верховної Ради. Київ 31 серпня, 2015 року

Свободівці звинувачують міністра Авакова у спробі політичної розправи

Вже три бійці Національної гвардії померли від поранень, отриманих в ході сутичок біля Верховної Ради 31 серпня. Понад 10 правоохоронців перебувають у важкому стані. Загалом, ушкодження під час протистояння між правоохоронцями та мітингувальниками, що протестували проти проголосованих парламентом змін до Конституції, отримали більше 140 осіб. Міністр внутрішніх справ звинувачує у таких наслідках представників партії «Свобода», що брали участь в мітингу. Ті, у свою чергу, заявляють про політичний тиск на опозицію.

Мітинг біля будівлі парламенту підтримали три політичні сили: ВО «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка та об’єднання «Укроп». Втім, провину за виникнення сутичок з правоохоронцями, в ході яких і з’явилися жертви, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков поклав на свободівців.


Саме представник цієї політичної сили, Ігор Гуменюк, за версією міністра, і кинув у силовиків гранату, що стала причиною смертей і поранень. На думку Авакова, спровокувавши конфлікт, свободівці хотіли отримати політичні дивіденди. Водночас, міністр зазначає, що нацгвардійці, які охороняли Верховну Раду, поводилися коректно.

Тягнибок привів під Верховну Раду не протестувальників, а бандитів, які вбивали та калічили наших солдатів
Арсен Аваков

«Я вважаю, що це злочин, а не політична позиція. Я бачив відео та фото, коли пан Тягнибок стояв поруч, коли били солдатів Нацгвардії. Я не розумію, чому ми мусимо платити таку ціну. І не знаю, для чого це йому. Чи не через те, що він зараз не у владі? Тягнибок привів під Верховну Раду не протестувальників, а бандитів, які вбивали та калічили наших солдатів», – заявив Аваков.


Це політична розправа – Іллєнко про звинучання Авакова

Андрій Іллєнко
Андрій Іллєнко

З такою позицією силовиків категорично не згодні свободівці. Лідер партії Олег Тягнибок заявив, що протистояння було провокацією саме з боку силовиків. Народний депутат, та член «Свободи» Андрій Іллєнко теж брав участь у мітингу. Депутат визнає, що події під парламентом – це трагедія, і якраз «Свобода», на його думку, найбільше зацікавлена в об’єктивному розслідуванні. Адже тінь падає, в першу чергу, на цю політичну силу.

Водночас, Іллєнко в коментарі Радіо Свобода завив, що партія не довіряє розслідуванню, яке проводить міліція, оскільки воно, вважає народний депутат, є політичною розправою. Справа в тому, що «Свобода» вже давно вимагає відставки Авакова, пояснив Іллєнко.

Він одразу, навіть, фактично, до початку слідства, буквально через кілька годин після цих трагічних подій, заявляє, що винна вся політична партія «Свобода», що вся вона є терористичною організацією
Андрій Іллєнко

«Він одразу, навіть, фактично, до початку слідства, буквально через кілька годин після цих трагічних подій, заявляє, що винна вся політична партія «Свобода», що вся вона є терористичною організацією. Він порушує не тільки презумпцію невинуватості і взагалі навіть будь-яку видимість об’єктивності розслідування, а й просто завчасно визначає, хто винний», – вважає народний депутат.

Сутички під Радою пов’язані з майбутніми місцевими виборами – політтехнолог

Також у «Свободі» заперечують причетність підозрюваного Ігоря Гуменюка до політичної сили. На підтвердження свободівці опублікували відеоінтерв’ю з затриманим, де той заперечує членство в партії та заявляє, що на нього тиснули слідчі, аби він сказав, що причетний до партії. Натомість, Гуменюк говорить на камеру, що є працівником міліції. Водночас, Олег Писаренко, командир батальйону «Січ», який діє в структурі МВС і де служив підозрюваний, повідомив, що Гуменюк ще до подій під Радою написав рапорт на звільнення.


Всі політичні сили, які брали участь в акції під Радою, прагнули показати свою опозиційність, і в першу чергу це пов’язано з місцевими виборами, що відбудуться восени – таку думку в коментарі Радіо Свобода озвучив політтехнолог Олексій Голобуцький. Втім, на думку, експерта, саме на свободівцях лежить відповідальність за конфлікт. Голобуцький припускає, що партійці могли свідомо планувати бійку.

Вони втрачають своїх виборців навіть в ніші націоналістичного електорату
Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

«Вони втрачають своїх виборців навіть в ніші націоналістичного електорату. Це серйозна проблема для «Свободи». Вони хотіли продемонструвати себе знов, як і у 2012 році, коли отримали парламентський успіх. Тоді їх сприймали як бойовий загін, як спецзагін опозиції. От зараз, мені здається, вони теж хотіли продемонструвати себе, як бойовий загін опозиції. Частина суспільства є прихильниками насильницьких методів у боротьбі, наприклад, з представниками минулої влади, з корупціонерами, навіть з нинішньою владою. І це, на жаль, великий ризик для суспільства», – вважає експерт.

Загалом, правоохоронці у зв’язку з сутичками біля будівлі парламенту затримали 18 осіб. На допит в МВС також викличуть лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока та ще п’ятьох представників партії.


На цю ж тему:

01.09.2015
Що відомо про Ігоря Гуменюка?

І ВО «Свобода», і батальйон «Січ» відмежувалися від затриманого, якого звинувачують у киданні бойової гранати під парламентом далі
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG