Доступність посилання

ТОП новини

Слухання у справі Буковського знову перенесли


Володимир Буковський
Володимир Буковський

У Великій Британії судові слухання у справі колишнього радянського дисидента, письменника Володимира Буковського, обвинуваченого у виготовленні та зберіганні дитячої порнографії, знов перенесли. Тепер вони мають відбутися у листопаді.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Лондоні, справу передали з муніципального суду у Кембриджі до кембриджського Суду корони. Відмінності цих двох видів британських судів полягають у тому, що муніципальний суд наділений обмеженою юрисдикцією і може засуджувати до позбавлення волі на термін до шести місяців і до штрафу до п’яти тисяч фунтів. Його засідання не передбачають участі журі присяжних. Що ж до Суду корони, то він має виключну юрисдикцію щодо тяжких кримінальних злочинів. Він складається з судді і 12 присяжних засідателів. Це вищий кримінальний суд першої інстанції.

Наприкінці квітня цього року британська Королівська прокуратура пред’явила Буковському, який живе у Великій Британії, звинувачення у виготовленні та зберіганні дитячої порнографії.

Це вже третє перенесення слухань у цій справі. Передбачалося, що Буковський з’явитися до суду, як тільки йому дозволить стан здоров’я. Наразі він одужує після важкої операції щодо заміні двох серцевих клапанів. Майже два місяці він перебував у комі у мюнхенській кардіологічній клініці.

Наприкінці серпня – напередодні першого слухання у муніципальному суді – Володимир Буковський подав зустрічний позов проти кембриджської королівської прокуратури, звинувативши її у розповсюдженні брехливої і компрометуючої його інформації. Свій позов він подав до Високого суду Лондона, його вже взяли до виконання. У позові Буковський вимагає компенсації морального збитку у сумі 100 тисяч фунтів. Газета Guardian опублікувала заяву Буковського, у якій йдеться, що публічна заява, зроблена проти нього Королівською прокуратурою «є абсолютно помилковим і по суті наклепницькою». «Схоже, що у прокуратури попросту немає ніяких доказів у підтвердження найсерйозніших звинувачень. Все ця справа виглядає як пропагандистська акція», – зазначив Володимир Буковський.

27 квітня Володимир Буковський отримав припис прокуратури графства Кембриджшир з’явитися у кембриджський магістратський суд у справі щодо висунутих проти нього звинувачень у виготовленні та зберіганні непристойних дитячих фотографій. У заяві прокуратури мовиться, що є суттєві докази порушення Володимиром Буковським британського законодавства. У той же день Буковський опублікував заяву, в якій категорично заперечував факти виготовлення та зберігання непристойних і заборонених законом фотографій за участю дітей. Він наголосив, що упродовж багатьох років не мав ніяких контактів з дітьми.

У цій же заяві колишній радянський дисидент і письменник повідомив, що серйозно і важко хворий, але, незважаючи на хворобу, планує захищатися за всіма пунктами звинувачення. За минулі чотири місяці від дня пред’явлення Буковському звинувачення ніяких нових обставин у його справі не з’явилося. Британська прокуратура ніяк не пояснила, чому вона зацікавилася комп’ютером Буковського, звідки і як вона отримала інформацію про його протиправну поведінку.

З 1976 року, коли радянські влада обміняла Володимира Буковського на лідера чилійської компартії Луіса Корвалана, Буковський проживає у політичній еміграції у Великій Британії.

XS
SM
MD
LG