Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська закликає суд у Росії відреагувати на тортури проти Сенцова і Кольченка


Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко співають гімн України після того, як суддя оголосив їм вирок, Ростов-на-Дону, Росія, 25 серпня 2015 року
Олег Сенцов (л) і Олександр Кольченко співають гімн України після того, як суддя оголосив їм вирок, Ростов-на-Дону, Росія, 25 серпня 2015 року

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до голови Верховного суду Росії В’ячеслава Лебедєва стосовно фактів застосування тортур під час досудового розслідування й дискримінації у справі громадян України Олега Сенцова й Олександра Кольченка.

Лутковська наголосила, що інкриміновані українським громадянам звинувачення, за якими їх у Росії засудили до тривалих термінів ув’язення, ґрунтуються на свідченнях, отриманих із застосуванням тортур, про що неодноразово заявляли і Олег Сенцов, і Олександр Кольченко, а згодом і один зі свідків, раніше засуджений у цій справі Олександр Афанасьєв.

«На жаль, ці заяви не тільки не були враховані судом при оцінці доказів, але так і не було забезпечено їх розслідування відповідно до вимог Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність видів поводження і покарання, і Конвенції про захист прав людини та основних свобод», – зауважила у своєму зверненні український омбудсмен.

Крім того, вона заявила про дискримінацію за ознакою національного походження при ухваленні російським судом терміну ув’язення для Сенцова і Кольченка. За словами Лутковської, громадян Росії за схожими обвинуваченнями засуджували до значно менших термінів.

«Це дає підстави стверджувати, що одні й ті ж норми кримінального закону застосовуються по-різному до російських і українських громадян, що є прямим порушенням статті 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, яка зобов’язує державу-учасницю забезпечити рівноправність кожної людини перед законом, незважаючи на національне або етнічне походження. Особливо це стосується забезпечення права на рівність перед судом і всіма іншими органами, що здійснюють правосуддя», – зазначила Валерія Лутковська.

Крім того, омбудсмен закликала свою російську колегу Еллу Памфілову підтримати вказане клопотання перед Верховним судом Росії при розгляді апеляційної скарги.

25 серпня російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Активістові Олександрові Кольченку російський суд дав 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

Захист Сенцова оскаржив вирок суду. За словами адвоката Дмитра Дінзе, скаргу розглядатиме Верховний суд Росії, апеляцію мають розглянути не раніше жовтня 2015 року.

XS
SM
MD
LG