Доступність посилання

ТОП новини

Бій за контрабанду: хто розстрілює мобільні групи?


Прикордонники перевіряють автомобіль на українсько-російському кордоні. Ілюстраційне фото
Прикордонники перевіряють автомобіль на українсько-російському кордоні. Ілюстраційне фото

«Оскільки напередодні були спроби домовитися і погрози, я переконаний, що це було просто вбивство, до якого ніякі сепаратисти не причетні» – Георгій Тука

Київ – Генштаб Збройних сил України зацікавлений знайти винних у розстрілі 2 вересня на Луганщині мобільної групи з протидії контрабанді, запевняють у прес-службі Генштабу. Там не відкидають жодної з версії, зокрема й ту, що контрабанду в тому районі покривали окремі представники Збройних сил. На цій версії наполягають волонтери та керівник Луганщини Георгій Тука, який назвав імовірного замовника убивства своїм ворогом. Між тим військова прокуратура просить посадовців, волонтерів та громадян не озвучувати своїх оцінок і версій події, бо це, мовляв, нашкодить слідству. У прокуратурі не виключають, що борців з контрабандою могла атакувати російська сторона конфлікту на Донбасі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Волонтер Андрій Галущенко та співробітник фіскальної служби Дмитро Жарук загинули від закладених мін та куль снайпера, коли у складі мобільної групи з протидії контрабанді рухалися в околицях міста Щастя поблизу Сіверського Дінця – таку версію подій, що сталися 2 вересня, озвучують у прес-службі АТО. За цим повідомленням, на місце прибуло підкріплення, яке врятувало інших учасників мобільної групи, що отримали поранення. Тоді як диверсійна група сепаратистів, якій приписують напад, відійшла за Сіверський Донець, повідомляють у прес-службі АТО.

Георгій Тука
Георгій Тука

Ця офіційна версія подій одразу ж зазнала жорсткої критики від друзів та колег Галущенка та Жарука. Так, керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука в інтерв’ю «5 каналу» заявив, що знає ім’я того, хто організував атаку на борців із контрабандою.

Оскільки напередодні були спроби домовитися і погрози, я переконаний, що це було просто вбивство. Ідеться про 92-у бригаду. Я вже цій людині написав: зі звичайнісінького зрадника й «бариги» він перетворився на убивцю
Георгій Тука

«Оскільки напередодні були спроби домовитися і погрози, я переконаний, що це було просто вбивство, до якого ніякі сепаратисти не причетні. Це зробив хтось із наших – підготовлені структури або ж підрозділи, які контролюють у цьому секторі лінію розмежування. Ідеться про 92-у бригаду. Я вже цій людині не просто сказав, я написав, що зі звичайнісінького зрадника й «бариги» він перетворився на убивцю. Ні про які зустрічі, перемови вже не йдеться. Я буду його знищувати», – пообіцяв Тука, пояснивши, що він з однодумцями збирають докази проти тих, хто, на їхню думку, причетний до розстрілу мобільної групи.

За словами Туки, мобільна група працювала в зоні дії цього підрозділу, і зібрала чимало інформації щодо зв’язку його представників з контрабандою.

ЗСУ зацікавлені якнайскоріше знайти винного – Генштаб

Владислав Селезньов
Владислав Селезньов

Збройні сили долучилися до пошуку тих, хто розстріляв мобільну групу з протидії контрабанді,вони самі зацікавлені знайти винних, запевнив Радіо Свобода речник Генштабу Владислав Селезньов.

Ми сприяємо слідству, бо чи не найбільше зацікавлені в тому, щоб розслідувати злочин, знайти винних
Владислав Селезньов

«За фактом нападу на мобільну групу 2 вересня на Луганщині призначили розслідування. До складу робочої групи, що перевіряє всі факти трагедії, ввійшли представники СБУ та військової служби правопорядку у Збройних силах. Ми сприяємо слідству, бо чи не найбільше зацікавлені в тому, щоб розслідувати злочин, знайти винних у трагедії. Ми впевнені, що винні мають понести кримінальну відповідальність», – зауважив речник Генштабу.

За його словами, робоча група не відкидає й версії, яку озвучили Георгій Тука та частина волонтерів, що у розстрілі мобільної групи можуть бути зацікавлені офіцери українських підрозділів ЗСУ, що діють на тій території.

«Нам відомо про цю версію. І ми вважаємо, що кожен громадянин, який має факти про цей злочин, має повідомити їх слідству – це дійсно важливо», – сказав він.

Також Селезньов повідомив, що триває розслідування і щодо загибелі бійця 80-ї бригади ЗСУ з позивним «Тайфун», який, за словами Георгія Туки, виїхав на місце розстрілу мобільної групи 3 вересня, щоб «перевірити одну з версій злочину».

​Невипадковою вважають загибель тих, хто розслідував контрабанду, і учасники «волонтерського десанту» в Міноборони, серед яких і Юрій Бірюков.

«Група погодила свій маршрут, і після цього вона потрапила в засідку. Збіг? Ні, не зі штабами та з генералами. З підполковниками і полковниками однієї з бригад. Загинув волонтер і друг. Загинув податківець і колега. На них чекали. Хтось, можливо, дав їм коридор проходу через лінію зіткнення», – так виклав свою версію подій у соцмережах Юрій Бірюков.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

В СБУ розглядають кілька версій трагедії, запевнив журналістів радник голови Служби безпеки Юрій Тандіт.

«Розглядаємо кілька версій, в тому числі напад диверсійно-розвідувальної групи. Після того, як оглянули місце трагедії, ми проводимо оперативні заходи», – зауважив Тандіт.

Військовий прокурор: слідство і розшук потребують тиші

Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, зі свого боку, попросив усіх, хто щось знає про трагедію, давати свідчення, допомагати слідству, а не озвучувати свої версії публічно.

«Всі версії розслідуються, проводяться в тому числі негласні слідчі дії. Публічні коментарі голові Луганщини та іншим громадянам краще лишити при собі, бо це шкодить слідству. Я розумію емоції голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Але треба розуміти, що дії диверсійно-розвідувальної групи навмисне можуть виконуватися так, щоб викликати внутрішній розбрат».

За словами Матіоса, слідство перевіряє і версію отримання військовими неправомірної вигоди від товарних потоків, і версію з диверсійно-розвідувальної групи.

Прокурор повідомляє, що слідчі нині працюють у небезпечних умовах, приблизно у 200 метрах від лінії розмежування, і не виключено, що розголос довкола трагедії може загрожувати їхньому життю. Матіос запевняє, що наразі звинувачувати керівників 92-ї бригади в нього немає підстав.

Водночас, за його словами, рух товарів через лінію розмежування вигідний сепаратистам та Росії, бо в разі припинення контрабанди вона буде змушена забезпечувати окуповані райони Донбасу в умовах санкцій. Тому, не виключає військовий прокурор, російська сторона та сепаратисти готові на провокації проти борців із контрабандою.

У МВС, натомість, схиляються до версії про причетність українських вояків.

Так, речник МВС Артем Шевченко пише в соцмережах: «Уся ця історія дуже погана, оскільки... до злочину причетні не бойовики супротивника, а хтось зі своїх». Шевченко – додає до своїх слів оперативне відео з місця події, де видно знищене авто та обгорілі документи його пасажирів.


​Натомість волонтер Юрій Касьянов на своїй сторінці у Facebook вказує на те, що існує переправа через Сіверський Донець у районі сіл Лобачеве та Жовте, якою йде контрабанда. За словами Касьянова, він не раз «стикався з невиправдано жорсткими заходами безпеки з боку 92-ї бригади в радіусі 10-15 кілометрів від переправи». Він констатує, що там українські війська стоять не на Сіверському Донці, який є лінією розмежування, а в тилу, «оберігаючи «сіру зону» від чужих очей».

І Касьянов, і інші волонтери наголошують, що хочуть об’єктивного розслідування, причому не лише розстрілу мобільної групи 2 вересня, але й попередніх нападів на підрозділи та групи, які боролися з контрабандою.

Між тим, за повідомленням Георгія Туки, мобільні групи з волонтерів, фіскалів, військових та СБУ продовжують відловлювати контрабанду, попри ризик для свого життя.

Про те, що контрабанді на лінії розмежування сприяють окремі українські військові, силовики та місцеві посадовці, неодноразово заявляли і волонтери, і попередній керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль, який особисто брав участь у рейдах проти незаконного перевезення товарів у зону АТО.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG