Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: ніяких привілеїв російському кредитові не буде


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент України Петро Порошенко заявив, що в питанні щодо повернення Києвом зовнішніх боргів Україна ні за яких обставин не надасть ніяких привілеїв кредитові від Росії.

Як сказав він після зустрічі в Києві з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард, у перебігу переговорів між Україною і кредиторами Росія мала всі можливості приєднатися до них, але не зробила цього.

Водночас, за словами Порошенка, ця можливість і далі не закрита.

Але, наголосив президент, при цьому Росія не буде поставлена в більш привілейоване становище, ніж інші кредитори.

Він пропонує Росії приєднатися до рішення комітету кредиторів щодо реструктуризації українського боргу.

Голова держави нагадав, що завершення переговорів України з кредиторами дозволило уникнути оголошення дефолту, якого чекала Росія, щоб отримати право відразу вимагати повернення свого боргу. Тепер же, сказав Петро Порошенко, дефолту немає і не буде, а Росія «до кінця року має визначитися, чи вона розумна, чи вродлива».

Наприкінці минулого місяця уряд України досяг попередніх домовленостей із комітетом кредиторів про реструктуризацію основної частини державного боргу. Згідно з домовленостями, Києву спишуть 20% боргу – 3,6 мільярда доларів із 18 мільярдів доларів заборгованості перед кількома приватними кредиторами.

Тоді Київ уже пропонував Росії приєднатися до цього рішення, але в Москві відповіли, що будуть домагатися повернення всього боргу в повному обсязі.

Реструктуризація частини держборгу є однією з умов для продовження Міжнародним валютним фондом програми допомоги Україні на загальну суму у 17,5 мільярдів доларів у рамках чотирирічної програми розширеного фінансування.

22 вересня в Києві має розпочати роботу чергова місія МВФ, яка оцінить виконання програми співпраці. На підставі висновку місії фонд ухвалюватиме рішення про виділення наступного траншу.

XS
SM
MD
LG