Доступність посилання

ТОП новини

Президент пообіцяв боротися за повернення Донбасу через мінські угоди


Архівне фото (©Shutterstock)
Архівне фото (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявив, що забезпечити відновлення українського суверенітету й української влади на окупованій частині Донбасу можна лише одним шляхом – через виконання мінських домовленостей.

В інтерв’ю трьом українським телеканалам він відкинув інший варіант – «збудувати стіну» і віддати цю частину Донбасу. За його словами, такий варіант можливий – але він, як президент, «Україною торгувати не буде» і «нікому ані шматочка української землі не віддасть».

Так само він відхилив як авантюрні й безвідповідальні заклики почати радикальний наступ Збройних сил України, визволення цих територій воєнним шляхом і «похід на Москву».

Порошенко запевнив, що буде боротися й робити все можливе для того, щоб повернути Україні і анексований Крим, і окуповану територію Донбасу.

При цьому він наголосив, що можливі «фейкові вибори» окупаційної влади на частині Донбасу 18 жовтня чи 1 листопада становлять надзвичайну небезпеку для мінських домовленостей і для мирного процесу. Президент нагадав, що минулого року через такі самі незаконні «фейкові» вибори там 2 листопада мінський процес був «майже знищений».

За його словами, якщо ці «фейкові вибори» на Донбасі все-таки відбудуться, Україна буде домовлятися з міжнародними партнерами про поглиблення і розширення санкцій проти Росії.

Голова держави запевнив, що в разі, якщо Росія також на порушення мінських домовленостей улаштує повномасштабний наступ, Україна вже має «достатньо сил, щоб зупинити агресора».

Петро Порошенко також заявив, що, залишаючи надію на мир і відновлення суверенітету, він усе-таки працює над «планом «Б».

Мінські домовленості, серед іншого, передбачають, що місцеві вибори в окремих районах Донецької й Луганської областей мають відбутися тільки відповідно до українського законодавства. Це законодавство наразі визначило неможливість проведення цих виборів в окупованих частинах Донбасу 25 жовтня, разом із рештою України. Сепаратисти ж заявляють, що проведуть власні «вибори». Вони твердять при цьому, нібито такі «вибори» будуть «відповідати мінським домовленостям».

XS
SM
MD
LG