Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін підтвердив підготовку нової зустрічі в «нормандському форматі»


Чи бути новому «нормандському формату» вирішать до кінця тижня – Клімкін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підвердив в інтерв’ю Радіо Свобода у Брюсселі 7 вересня підготовку нової зустрічі представників країн «нормандської четвірки».

«Ми ведемо консультації щодо можливості зустрічі в «нормандському форматі» на рівні міністрів закордонних справ. Але, звичайно, передумовою для успішного проведення цієї зустрічі має служити впевненість у результатах», – відзначив голова зовнішньополітичного відомства.

Клімкін додав, що багато залежить від результатів зустрічі Тристоронньої контактної групи, яка відбувається 7 вересня в Мінську.

«На основі цього рішення щодо проведення зустрічі в «нормандському форматі» буде ухвалене до кінця цього тижня», – пояснив міністр.

Сьогодні, 7 вересня, президент Франції Франсуа Олланд, заявив, що голови МЗС країн «нормандської четвірки» в найближчі дні проведуть переговори. «Я пропоную, щоб наступна зустріч пройшла в Парижі перед Генеральною асамблеєю ООН», – сказав Олланд.

Формат «нормандської четвірки» був сформований у червні 2014 року – після зустрічі лідерів Німеччини, Франції, Росії та України в Нормандії на урочистостях з нагоди 70-річчя висадки військ союзників.

Зустріч «четвірки» в лютому 2015 року на рівні лідерів держав мала результатом підписання в Мінську нових домовленостей, так званого «Мінська-2». Ці домовленості передбачали, зокрема, припинення вогню на лінії контакту сторін на Донбасі, відведення великокаліберної зброї, обмін полоненими тощо.

24 серпня лідери України, Німеччини та Франції мали зустріч у Берліні – без участі російського президента Путіна.

XS
SM
MD
LG