Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування: Порошенко володіє 10 компаніями через власний фонд і 1 напряму


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко досі володіє однією компанією безпосередньо і ще десятьма – через закритий недиверсифікований корпоративний фонд «Прайм Ессетс Кепітал». Про це повідомляє програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода і UA:Першого телеканалу, з посиланням на відкриті державні реєстри.

Кінцевим власником фонду є сам президент, а керівником – його батько, Олексій Порошенко.

Фонд має активи в різних галузях – зокрема аграрні компанії: «Крохмалпродукт», «Укпромінвест-Агро», медійні: «5-й канал», Трускавецьке телебачення, радіо Дрогобича і фірма «Екран» та деякі промислові підприємства.

Структура бізнес-володінь Порошенка мало змінилася за понад рік його президентства, хоча під час передвиборчої кампанії він обіцяв позбутися бізнес-активів, крім «5-го каналу».

Крім того, за даними «Схем», партнерами по бізнесу у Порошенка залишаються заступник голови його фракції у парламенті Ігор Кононенко і перший заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Олег Гладковський. Фонди цих трьох партнерів спільно володіють спортивним клубом «5-й елемент». Фондами керує компанія з управління активами «Ф’южн капітал партнерз», зареєстрована за тією ж адресою, що і значна частина фірм цих партнерів: вулиця Електриків, 29-а в Києві. Там же розміщений і спортклуб «5-й елемент».

Крім того, Порошенко, Кононенко і Гладковський володіють безпосередньо, а не через фонди, ПАТ «Страхова компанія «Країна». А отже, вони особисто пов’язані з управлінням цією фірмою.

Протягом двох тижнів підготовки матеріалу журналістам не вдалося отримати коментарі Петра Порошенка з приводу оприлюднених матеріалів, незважаючи на численні телефонні й письмові запити до прес-служби президента.

XS
SM
MD
LG