Доступність посилання

ТОП новини

МВФ і Україна, «яка здивувала світ». Що далі?


Директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард спілкується з президентом України Петром Порошенком під час свого візиту до Києва, 6 вересня 2015 року
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард спілкується з президентом України Петром Порошенком під час свого візиту до Києва, 6 вересня 2015 року

«Візит Лаґард був приємним і важливим, але це не означає, що можна розслабитись» – експерт

Візит директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард до Києва засвідчив підтримку міжнародними фінансовими колами українських реформ, не дивлячись на складну економічну ситуацію та війну на сході країни. Є дуже добрі перспективи отримання Києвом незабаром третього траншу фінансової допомоги від МВФ. Важливість же фінансування з боку МВФ у тому, що це є сигналом іншим міжнародним фінансовим інституціям та інвесторам, що з Україною можна і треба працювати.

МВФ і Україна, «яка здивувала світ». Що далі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Під час візиту до Києва директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард високо оцінила стабілізацію, якої домігся протягом останніх кількох місяців український уряд. Вона навіть сказала, що Україна здивувала світ тим, чого їй вдалося досягти за такий короткий проміжок часу.

Лаґард: Україна здивувала світ своїм прогресом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Економіка поступово стає сильнішою. Сигнали, які вона надсилає інвесторам, – будьте впевнені, тут є команда, яка запроваджує реформи
Крістін Лаґард

Керівник МВФ наголосила на значних успіхах у фінансовій стабілізації, зокрема, валютного курсу, відновленні банківського сектору. «Це означає, що економіка поступово стає сильнішою. Сигнали, які вона надсилає інвесторам, – будьте впевнені, тут є команда, яка запроваджує реформи, яка тримає курс, яка збирається продовжувати процес трансформації економіки – економіки, яка відкрита і сприятлива для іноземних інвесторів та перебуває в очікуванні зростання, і ця команда націлена на краще життя та процвітання своїх людей – ось що це означає», – заявила Лаґард у Києві.

Взяти хоча б, наприклад, ось такий момент: Нацбанк повідомив днями, що міжнародні резерви України зросли за серпень майже на чверть. Тобто, на 1 вересня становили 12,617 мільярда доларів США в еквіваленті; при цьому в серпні відбулося зростання обсягу міжнародних резервів на 2,241 мільярда доларів – тобто майже на 22 відсотки від попередньої суми.

Наталія Яресько
Наталія Яресько

Ще одне: дохідна частина держбюджету України за підсумками січня-серпня 2015 року перевиконана на 24,6 мільярда гривень, на єдиному казначейському рахунку на 1 вересня накопичена рекордна сума – майже 46 мільярдів гривень, про що повідомила днями міністр фінансів Наталія Яресько.

Це дуже висока оцінка. Дуже приємно, що пані Лаґард це сказала, бо це визнання, що Україна перебуває в дійсно важкій, екстраординарній ситуації
Олена Білан

«Я думаю, що це дуже висока оцінка. Я, чесно кажучи, на таку високу оцінку не очікувала. І дуже приємно, що пані Лаґард це сказала, бо це визнання, що Україна перебуває в дійсно важкій, екстраординарній ситуації», – сказала Радіо Свобода фінансовий аналітик фонду Dragon Capital Олена Білан, коментуючи слова Лаґард про Україну, яка «здивувала світ».

«Таких результатів стабілізації в іншій ситуації досягнути було б набагато легше, але коли постійно тривають військові дії і є велика невизначеність щодо цих військових дій, і війна триває на території, яка охоплює суттєву частину економіки, – тому завдання стабілізації економіки ускладнюється в рази», – додала Білан.

Київ чекає місію МВФ

Із 22 вересня до 2 жовтня в Києві працюватиме чергова місія МВФ. Президент Петро Порошенко висловив сподівання, що робота місії МВФ буде успішною і що наступний транш від Фонду в розмірі 1,7 мільярда доларів не за горами. Усього МВФ пообіцяв Києву 17,5 мільярдів доларів протягом чотирьох років.

Водночас Порошенко нагадав, що на сьогодні Україна отримала лише 38 відсотків від загальної суми програми допомоги МВФ, тому він із Лаґард домовився про «чіткий графік дій».

Петро Порошенко і Крістін Лаґард відвідали виставку «50 винаходів, які Україна подарувала світу», 6 вересня 2015 року
Петро Порошенко і Крістін Лаґард відвідали виставку «50 винаходів, які Україна подарувала світу», 6 вересня 2015 року

Попередня місія МВФ була в Києві протягом трьох тижнів у травні-червні і результатом її роботи був другий транш розміром 1,7 мільярда доларів.

«У вересні до нас приїжджає місія МВФ, яка продовжить свою роботу до 2 жовтня. За підсумками роботи місії (я сподіваюся, вони будуть успішними, оскільки ми рішуче налаштовані на реформи), ми домовилися, що вже в жовтні можуть бути подані пропозиції на засідання ради директорів МВФ», – сказав Порошенко під час зустрічі з Лаґард.

Важливість відносин із МВФ і наданням фондом допомоги полягає у тому, що на дії МВФ орієнтуються інші донори і кредитори.

«Так вже історично склалося, що МВФ створений для того, аби спрямовувати країни, які потрапили в складну фінансову ситуацію і мають кризу платіжного балансу. І МВФ має для цього ресурси, великі ресурси! Інші донори і кредитори мають набагато менші ресурси. Тобто, інші стають другими у черзі і додають свої кошти до коштів МВФ», – зазначила Олена Білан в інтерв’ю.

Реструктуризація боргів

Візит директора-розпорядника МВФ до Києва відбувся невдовзі після того, як Україні вдалося домовитись з приватниками кредиторами про списання 20 відсотків боргів (3,6 мільярда доларів із загального боргу у 18 мільярдів доларів) і відтермінування виплат на чотири роки.

Однак, залишається незрозумілою наразі доля російського кредиту у три мільярди доларів, що його Москва виділила Києву за часів правління Віктора Януковича.

Проблема не лише в тому, що російські представники не брали участь в недавніх переговорах Києва з зарубіжними кредиторами, а ще й у тому, що не визначено статус цього кредиту. Як пояснюють експерти, російський борг є ніби кредитом уряду однієї країни урядові іншої країни, але оформлено його було як приватний кредит, як єврооблігацію.

Через це процес реструктуризації ускладнений, але останнє слово матиме МВФ. Лаґард повідомила, що статус російського боргу визначить рада директорів МВФ. Експерти кажуть, що це може статися десь на початку наступного року після того, як настануть терміни погашення цього тримільярдного російського кредиту.

За словами Порошенка, Україна ні за яких обставин не буде надавати жодних привілеїв російським кредиторам. Він зазначив, що російська сторона мала всі можливості приєднатися до переговорів про реструктуризацію і, на його думку, така можливість є й зараз.

Переговори проведені, дефолту немає і не буде, і Росія до кінця року має визначитися: або вона розумна, або вона красива
Петро Порошенко

Порошенко також сказав, що успішне завершення переговорів не дозволило допустити дефолту, який очікувала російська сторона, оскільки це дозволяло їй негайно пред’явити свої борги до погашення. «Переговори проведені, дефолту немає і не буде, і Росія до кінця року має визначитися: або вона розумна, або вона красива», – сказав Порошенко.

Загалом же візит Лаґард, яка похвалила стабілізаційні зусилля українського уряду і тим самим надіслала позитивний сигнал світовій фінансовій спільноті, був успішним.

При цьому фінансовий аналітик Олена Білан зауважує: «Цей візит був дуже приємним і важливим, але це не означає, що можна розслабитись. Кошти МВФ будуть виділятися лише тоді, коли будуть виконані обіцянки, які бере на себе українська влада в процесі переговорів із фондом».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG