Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін попередив, що «вибори» сепаратистів зірвуть Мінські угоди


Павло Клімкін і Федеріка Моґеріні під час зустрічі у Брюсселі 7 вересня 2015 року
Павло Клімкін і Федеріка Моґеріні під час зустрічі у Брюсселі 7 вересня 2015 року

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив, що проведення «виборів» на тимчасово окупованих територіях на порушення українського законодавства призведе до зриву Мінських домовленостей і зашкодить політичному вирішенню конфлікту.

Підготовка до місцевих виборів була однією з тем розмови міністра, який перебуває з робочим візитом у Брюсселі, з верховним представником Європейського союзу із закордонних справ Федерікою Моґеріні, повідомила прес-служба МЗС.

Вони також обговорили ситуацію на сході України, перебіг імплементації Мінських домовленостей та прогрес України у впровадженні внутрішніх реформ, зокрема в тому, що стосується процесу децентралізації та внесення відповідних змін до Конституції України, мовиться в повідомленні.

Моґеріні, зі свого боку, підтвердила рішучу підтримку з боку Європейського союзу виконанню Мінських домовленостей та діяльності «нормандського формату» для відновлення територіальної цілісності і миру в Україні, повідомили в МЗС. Було також підтверджено політику невизнання Євросоюзом незаконної анексії Росією Криму та Севастополя.

Крім того, інформують у зовнішньополітичному відомстві, в перебігу розмови з чільним представником ЄС міністр відзначив важливість подальшої підтримки Євросоюзу в питанні звільнення українських громадян, які незаконно утримуються Росією, зокрема Надії Савченко, Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Співрозмовники також підтвердили спільну позицію щодо безумовного початку дії поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС із 1 січня 2016 року, кажуть у міністерстві.

Окрема увага під час зустрічі була приділена виконанню Плану дій із візової лібералізації для запровадження безвізового режиму в’їзду до Євросоюзу для українських громадян, а також підготовці до підписання Угоди про спільний авіаційний простір між Україною та ЄС, мовиться в повідомленні.

Мінські домовленості, серед іншого, передбачають, що місцеві вибори в окремих районах Донецької й Луганської областей мають відбутися тільки відповідно до українського законодавства. Це законодавство наразі визначило неможливість проведення цих виборів в окупованих частинах Донбасу 25 жовтня, разом із рештою України. Цю позицію підтверджують і на Заході.

Сепаратисти ж заявляють, що проведуть власні вибори. Вони твердять при цьому, нібито такі вибори будуть «відповідати Мінським домовленостям».

Президент України Петро Порошенко вже теж наголошував, що можливі «фейкові вибори» окупаційної влади на частині Донбасу 18 жовтня чи 1 листопада становлять надзвичайну небезпеку для Мінських домовленостей і для мирного процесу. Президент нагадав, що минулого року через такі самі незаконні «фейкові» вибори на цих територіях 2 листопада мінський процес був «майже знищений».

XS
SM
MD
LG