Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову заявила, що не піде на реструктуризацію боргу України


Антон Силуанов, архівне фото
Антон Силуанов, архівне фото

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов знову заявив, що Україна має повернути свій борг Москві повністю. Як сказав він журналістам, Росія не має наміру ні приєднуватися до рішення клубу кредиторів про реструктуризацію цього боргу, ні починати переговори про це зі владою України.

За словами Силуанова, в разі, якщо Україна відмовиться погасити весь борг, Росія звернеться до судових органів, а також до Міжнародного валютного фонду, щоб оскаржити нинішню програму допомоги Україні.

Міністр заявив, що борг України перед Росією є суверенним, а не комерційним, як ті борги, щодо яких Київ домовився про реструктуризацію. Як заявив Силуанов, якщо такий борг перед суверенною державою не врегульований, МВФ не має реалізовувати такі програми допомоги боржникові.

У неділю, 6 вересня, керівник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард, перебуваючи в Києві, заявила, що МВФ не класифікує борг України перед Росією як суверенний чи комерційний, бо така класифікація для нього не має значення.

А президент України Петро Порошенко після зустрічі з нею наголосив, що в питанні щодо повернення Києвом зовнішніх боргів Україна ні за яких обставин не надасть ніяких привілеїв кредитові від Росії. За його словами, в перебігу переговорів між Україною і кредиторами Росія мала всі можливості приєднатися до них, але не зробила цього. Водночас, за словами Порошенка, ця можливість і далі не закрита. Але, наголосив президент, при цьому Росія не буде поставлена в більш привілейоване становище, ніж інші кредитори.

Він знову запропонував Росії приєднатися до рішення комітету кредиторів щодо реструктуризації українського боргу.

З таким же закликом звернулася до всіх кредиторів України і директор-розпорядник МВФ.

Наприкінці минулого місяця уряд України досяг попередніх домовленостей із комітетом кредиторів про реструктуризацію основної частини державного боргу. Згідно з домовленостями, Києву спишуть 20% боргу – 3,6 мільярда доларів із 18 мільярдів доларів заборгованості перед кількома приватними кредиторами. Росія, яка теж надала України кредитів на 3 мільярди доларів за влади попереднього президента Віктора Януковича, не брала участі в переговорах про реструктуризацію, заявивши, що буде домагатися повернення всього боргу в повному обсязі.

XS
SM
MD
LG