Доступність посилання

ТОП новини

Палата громад висловилась за референдум про членство Великобританії у ЄС


Палата громад (нижня палата) парламенту Великобританії у вівторок, 8 вересня, підтримала план прем’єр-міністра країни Дейвіда Камерона про проведення референдуму щодо членства Великобританії в Євросоюзі до кінця 2017 року.

Ініціативу під час засідання нижньої палати цієї ночі підтримали 316 депутатів, проти висловились 53. Документ щодо проведення референдуму передали до Палати лордів (верхня палата парламенту) на розгляд.

Більшість парламентаріїв опинилися в опозиції до прем’єр-міністра Камерона, який хотів дещо пом’якшити правила плебісциту, зокрема заборонити міністрам робити будь-які заяви, які могли б вплинути на результати голосування, протягом останніх 28 днів до референдуму. Напередодні ввечері під час голосування до опозиції приєдналися 37 депутатів з Консервативної партії («Торі»), що протистоять Камерону, принісши перемогу лобі євроскептиків з результатом 312 на 285.

Минулого тижня прем’єр погодився на зміни у формулюванні питання, винесеного на референдум: до питання «Чи має Сполучене Королівство залишатися членом ЄС?» додали слова «чи покинути його».

Проведення референдуму було однією з передвиборних обіцянок Дейвіда Камерона, адже питання доцільності членства Сполученого Королівства в ЄС, як свідчать соціологи, досить актуальне в британському суспільстві.

XS
SM
MD
LG