Доступність посилання

ТОП новини

Рада має усунути від голосування депутатів, які матимуть зиск від окремих законопроектів – експерт


Керівник «Лабораторії законодавчих ініціатив» Ігор Когут
Керівник «Лабораторії законодавчих ініціатив» Ігор Когут

Керівник «Лабораторії законодавчих ініціатив» Ігор Когут називає корупцією в парламенті голосування і виступи депутатів за законопроекти, в яких вони або члени їхніх родин зацікавлені. Про це експерт заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Є питання у кодексі депутатської етики – чи можуть парламентарі домовлятися між собою з приводу не тільки поведінки, зловживання своїм правом голосу, виступів чи наклепу? Так само щодо декларації конфлікту інтересів. Це є корупційна складова. Депутат не може голосувати і виступати з тих питань, де він є зацікавлений чи його бізнес, його родичі», – сказав Когут.

На думку експерта, сама процедура голосування в парламенті теж є недосконалою.

«У нас голосують депутати в чотири способи, хоча в принципі бажано голосувати «за» і «проти». «Утримався» – може бути в результаті конфлікту інтересів, коли людина не може ухвалити рішення, бо це стосується його бізнесу чи його зав’язків бізнесових чи якихось інших зобов’язань, а в нас же можна просто – «не голосував», «відсутній». Такої чіткості при голосуванні треба досягати жорсткими, може, навіть заходами», – додав Когут.

Експерт також стверджує, що нехтування регламентом і проблеми внутрішньої комунікації в Раді створюють ґрунт для ухвалення «вигідних» законопроектів.

«Кожен хоче надурити, кожен хоче підставити, і їхня єдина ціль ухвалити для себе вигідне рішення», – сказав керівник «Лабораторії законодавчих ініціатив».

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман напередодні оголосив про початок роботи над переліком змін, потрібних для злагодженої й ефективної роботи Верховної Ради. Місію з оцінки новаційних потреб парламенту очолив колишній голова найвищого законодавчого органу ЄС Пат Кокс. Очікується, що змін може зазнати робота апарату Ради і парламентських фракцій. Експерти припускають і перегляд прав опозиції.

XS
SM
MD
LG