Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: зміни до Конституції не означають втрати територій


Президент України Петро Порошенко наполягає, що пропоновані ним зміни до Конституції не означають втрату територій, а дозволять «повернути тимчасово втрачені території». Про це голова держави заявив на засіданні Ради регіонального розвитку, яке відбувається 9 вересня в Києві.

«Україна була, є й буде унітарною державою. Більш як 85 % населення твердо стоять на такій позиції», – наголосив президент у своєму виступі.

За словами Порошенка, децентралізація передбачає, що місцевим громадам «передається частина повноважень не лише з Києва, а і з області, що унеможливлює формування якихось регіональних феодальних утворень».

Водночас у разі ухвалення конституційних змін президент матиме право тимчасово зупиняти повноваження місцевих рад. «Без такої страховки від сепаратизму я б на децентралізацію не погодився», – наголосив Порошенко.

Після голосування в першому читанні за зміни до Конституції щодо децентралізації з владної коаліції вийшла Радикальна партія. Фракція «Самопоміч», яка залишається учасницею коаліції, виключила зі свого складу п’ятьох депутатів, що голосували в першому читанні за конституційні зміни.

Порошенко вважає, що спроба розвалити коаліцію зазнала фіаско, і вона залишиться в нинішньому складі.

XS
SM
MD
LG