Доступність посилання

ТОП новини

Держслужбовець Тищенко, яка повертає активи Януковича, має 2 будинки у Франції та Британії – «Схеми»


Керівник Управління із повернення активів, набутих корупційним шляхом, Олена Тищенко володіє віллою у Франції через спільну з колишнім чоловіком фірму та розкішним будинком у Великій Британії вартістю 5,4 мільйона фунтів стерлінгів. Про це повідомляє програма «Схеми» (Радіо Свобода/UA:Перший).

Управління було створене у липні при Міністерстві внутрішніх справ, щоб пришвидшити повернення закордонного майна режиму Віктора Януковича. Але закордонні маєтки самої Тищенко не відображені чітко у її декларації.

Олена Тищенко розлучена зі своїм колишнім чоловіком бізнесменом Сергієм Тищенком, але станом на 7 вересня 2015 рого року вони залишаються бізнес-партнерами.

Згідно з випискою з відкритого реєстру нерухомості у Франції, колишнє подружжя володіє маєтком через фірму SCI DU GRAND CHENE.

Цей же документ показує, що Олена Тищенко, Баранова у дівоцтві, та Сергій Тищенко мають спільну адресу реєстрації у Великій Британії. Вілла вартістю 5 мільйонів 400 тисяч фунтів стерлінгів розташована в районі Вейбрідж.

За інформацією агенції Curchods, ціни на нерухоме майно в цьому районі Британії становлять від 7 до 20 мільйонів фунтів стерлінгів за будинок. Розкішні будинки «ховаються» у лісі, вулиць як таких немає, хіба що просіки, головну дорогу перегороджує шлагбаум, на якому зазначено, що далі дорогу закрито для всіх, хто не мешкає у цьому районі (St George's Hill) або не є членом місцевого ґольф-клубу.

У розпорядженні редакції програми «Схеми» є три останні декларації про доходи та майно Олени Тищенко. Документи заповнені з проміжком у три місяці з різною інформацією про закордонне нерухоме майно, земельні ділянки та мільйонні доходи. Але сама Тищенко, яка є юристом за освітою, говорить, що різниця виникла просто через самі бланки декларацій.

«Просто насправді ці декларації розроблені так дивно. У Верховній Раді запитуєш: а вказувати закордонне майно? Ні, не треба, як ми це перевіримо? Добре, не треба – то тримайте», – пояснила журналістам «Схем» Олена Тищенко.

Вона також стверджує, що свої земельні ділянки декларувала в 2014 році, коли оформлялася в адміністрацію Президента.

І Олена Тищенко, і її колишній чоловік Сергій Тищенко неодноразово були фігурантами антикорупційних журналістських розслідувань як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, через те, що конфісковані нафтопродукти Сергія Курченка були реалізовані приватним компаніям Сергія Тищенка за заниженою ціною, держава могла втратити 250 мільйонів гривень.

Олена Тищенко тісно вплетена у скандальну справу казахського опозиціонера-мільйонера Мухтара Аблязова. Його звинувачують у шахрайстві зі збитками для Казахстану у розімірі понад 6 мільярдів доларів. У Лондоні тривають судові процеси, у яких фігурує і Олена Тищенко.

Повну версію розслідування дивіться сьогодні о 21:50 на UA:Перший.

XS
SM
MD
LG