Доступність посилання

ТОП новини

Санкції проти Росії почали вводитись із перших днів агресії – РНБО


Санкції або обмежувальні заходи стосовно громадян і юридичних осіб Росії почали вводитись в Україні, починаючи з перших днів агресії в березні 2014 року, повідомила прес-служба Ради національної безпеки і оборони.

Але в повідомленні не уточнені нові санкції, схвалені на початку вересня, бо вони ще не введені в дію.

РНБО нагадує, що 2 вересня підтримала позицію Кабінету міністрів та СБУ щодо розширення санкцій проти фізичних та юридичних осіб Росії та інших країн, і це рішення найближчим часом буде введене в дію указом президента України.

Щодо попередніх санкцій, то, зокрема, наразі на територію України заборонено в’їзд понад 1700 громадянам Росії, нагадали в РНБО.

Рішенням РНБО Україна з самого початку припинила з Росією будь-яку військово-технічну співпрацю, а також співпрацю у військовій сфері та сфері безпеки, а Кабінет міністрів, Міністерство оборони, СБУ та розвідувальні органи України денонсували угоди з відповідними структурами Росії і припинено співпрацю в цих сферах, мовиться в повідомленні.

Зокрема, нагадали в РНБО, Україна припинила обслуговування ракетних комплексів, які є важливою складовою ракетних військ стратегічного призначення Росії, що вироблялись на підприємстві «Південмаш». Також припинено військовий транзит та транзит товарів подвійного призначення і територією, і повітряним простором України.

А правоохоронні органи України розпочали низку кримінальних проваджень проти високопосадовців Росії.

Україна, як і Європейський союз, США чи ще низка держав, у першу чергу серед членів «Групи семи» і кандидатів на вступ до ЄС, запровадила низку санкцій у зв’язку з дестабілізацією, яку чинила Росія в Україні, зокрема, на сході країни, та з окупацією і спробою анексії Криму. Більшість західних санкцій стосуються фізичних чи юридичних осіб із Росії чи й цілих секторів російської економіки. Санкції України, через тісні зв’язки її економіки з російською, менш широкі, ніж західні.

XS
SM
MD
LG