Доступність посилання

ТОП новини

Ірак і Сирія можуть розпастися – розвідка США


Керівник розвідки міністерства оборони, генерал-лейтенант Вінсент Стюарт
Керівник розвідки міністерства оборони, генерал-лейтенант Вінсент Стюарт

Ірак і Сирія можуть не зберегтися як держави на тлі міжрелігійної та міжетнічної ворожнечі, вважають керівники розвідувальних служб США.

На конференції спецслужб у Вашингтоні 10 вересня очільник розвідки міністерства оборони, генерал-лейтенант Вінсент Стюарт знову стверджував, що Ірак розпадеться на три регіони – курдський, сунітський та шиїтський. На початку літа такі припущення були жорстко розкритиковані керівниками Іраку.

Стюарт вказав, що значні частини Іраку та Сирії захоплені екстремістським угрупованням «Ісламська держава». Ідеться про населену переважно сунітами приблизно третину території Іраку на півночі та заході країни. Також угруповання «Ісламська держава» контролює приблизно третину східної Сирії, а також кордон між двома сусідніми країнами.

А іракські курди, що населяють напівавтономну область на півночі Іраку, воюють за звільнення від угруповання «Ісламська держава» частини своєї території, а також сунітських укріплень на півночі Іраку. Курдський лідер Масуд Барзані наполягає, що курди не мають повертати під контроль центрального уряду території, за які проливали кров. «Ірак, очевидно, розвалюється, центральний уряд втратив контроль, усе руйнується – армія, інші озброєні підрозділи, поліція», – стверджував Барзані в червні в інтерв’ю CNN.

США вивели війська з Іраку у 2011 році. Тоді президент Обама заявляв, що «ми залишаємо після себе суверенний, стабільний і впевнений у собі Ірак, який має представницький уряд, обраний народом».

XS
SM
MD
LG