Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов нагадав Лаврову про необхідність вивести російські війська з України


(архівне фото)
(архівне фото)

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов нагадав Росії, що вона має вивести з України не тільки своїх найманців, а й регулярні війська, і то з усієї окупованої території України.

Коментуючи заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про необхідність виведення «іноземних найманців» із території України, секретар РНБО, як повідомляє прес-служба ради, сказав: «Можна погодитися з Лавровим, що з нашої території необхідно терміново вивести іноземних найманців – але разом із російськими найманцями керівництву Росії потрібно не забути вивести регулярні підрозділи російських збройних сил – і не тільки з Донбасу, а й із Криму».

Раніше у п’ятницю, 11 вересня, голова МВС Росії заявив у Москві, що з України мають бути виведені всі «найманці та інші іноземці, що воюють там із обох боків», як передбачають мінські домовленості.

В Україні не заперечують, що серед добровольців, які захищають Україну від агресії Росії, є і громадяни інших держав, але відкидають їхнє визначення як «найманців». Зокрема, у п’ятницю представники громадських і волонтерських організацій і самі бійці, серед яких громадяни Білорусі і Росії, оприлюднили вимогу надати громадянство України іноземним добровольцям-учасникам АТО. За різними даними, у воєнних діях на українському боці беруть участь близько тисячі добровольців, які є громадянами інших держав. У грудні минулого року президент Петро Порошенко під час виступу в парламенті пообіцяв підписати указ про надання громадянства учасникам бойових дій, які воюють за незалежність і територіальну цілісність України.

Росія теж визнає, що на боці підтримуваних нею сепаратистів воюють російські «добровольці», а також громадяни інших країн, що прибувають туди через Росію, – але нічого не робить для того, щоб припинити їхній потік на окуповані території і повернути їх. Водночас Москва категорично заперечує наявність на окупованій частині Донбасу регулярних російських військ – всупереч численним доказам того, що туди прибувають усе нові російські військові частини й бойова техніка.

Усі мінські домовленості, від минулорічних до останньої наразі цьогорічної лютневої, передбачають «виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців із території України під спостереженням ОБСЄ» і «роззброєння всіх незаконних груп».

XS
SM
MD
LG