Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан почав святкування 550-річчя своєї державності, яку заперечував Путін


Пам’ятник співзасновникам Казахського ханства ханам Жанібекові і Кереєві на околиці Астани, архівне фото
Пам’ятник співзасновникам Казахського ханства ханам Жанібекові і Кереєві на околиці Астани, архівне фото

У Казахстані офіційно почалися святкування 550-річчя створення казахської державності – Казахського ханства.

Урочистості відкрив у столиці Астані президент країни Нурсултан Назарбаєв, у них також беруть участь президенти Азербайджану Ільгам Алієв і Киргизстану Алмазбек Атамбаєв.

Керівник Казахстану оголосив про плани пишно відсвяткувати 550-у річницю створення Казахського ханства, попередника сучасної казахстанської державності, наприкінці минулого року.

Цей крок сприйняли як відповідь на заяви президента Росії Володимира Путіна, який наприкінці серпня 2014 року, за повідомленнями, публічно стверджував, ніби Казахстан створений після розпаду СРСР на території, де ніколи не було державності.

Дії Росії, яка вдалася до прямої окупації й спроби анексії частини території України, Криму, і веде збройну агресію в іншій частині на сході України, викликали значну стурбованість і в лавах найближчих союзників Москви, таких, як Казахстан чи Білорусь. Крім того, деякі російські політики вже заявляли, що Росія мала б анексувати й північні частини Казахстану, де більшість населення становлять «російськомовні».

Казахське ханство виникло на руїнах Золотої орди на територіях сучасного Казахстану й сусідніх держав 1465 року і проіснувало майже 400 років, до 1847-го, коли його остаточно поглинула царська Росія.

XS
SM
MD
LG