Доступність посилання

ТОП новини

Вірус поліомієліту міг циркулювати по Україні два роки – МОЗ


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Батьки та громадські активісти вказують на брак вакцин для щеплень

Київ – Міністерство охорони здоров’я планує провести вакцинацію від поліомієліту для всіх дітей до шести років. Вакцину, яку закупили для України міжнародні фонди, протягом двох тижнів планують розподілити у регіони, починаючи із Закарпаття – області, де у серпні виявили спалах захворювання. Тим часом, батьки та громадські активісти вказують на брак інших вакцин: їх або доводиться купувати самостійно, або залишати дітей без щеплень.

Міністерство охорони здоров’я планує провести три раунди щеплень від поліомієліту в національному масштабі. Про це повідомив заступник міністра Ігор Перегінець. За його словами, для цього будуть використовувати оральну поліовакцину, яку для України закупили міжнародні фонди.

«Для усіх дітей, молодших за шість років, незалежно від того, чи були вони імунізовані до того чи ні. Також, згідно з рекомендаціями ВООЗ, у третій раунд будуть включені діти до десяти років», – зазначив Перегінець.

За підрахунками МОЗ, йдеться про більш ніж чотири мільйони дітей. Проведені аналізи показали, що вірус, виявлений у двох дітей на Закарпатті, міг циркулювати по Україні протягом двох років, зауважив заступник міністра.

Вакцина, надана Україні, найбезпечніша із можливих і доставлена з дотриманням вимог Всесвітньої організації охорони здоров’я, заявила представник бюро ВООЗ в Україні Доріт Ніцан.

Це найбезпечніша вакцина, найстаріша, яку вже отримали мільйони дітей у світі і яка допоможе стерти поліомієліт з лиця Землі
Доріт Ніцан

«ЮНІСЕФ закупив 3,7 мільйона доз цієї вакцини. Але загалом потрібно більше ніж 10 мільйонів. Це найбезпечніша вакцина, найстаріша, яку вже отримали мільйони дітей у світі і яка допоможе стерти поліомієліт з лиця Землі», – сказала вона.

Батьків просять купувати різні вакцини для щеплень своїм коштом

Провалені торги минулого року спричинили тотальний дефіцит вакцин в Україні, йдеться не тільки про поліомієліт, зауважив у коментарі Радіо Свобода голова правління фонду «Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

«В Україні вакцина від поліомієліту була цілий рік на складах Міністерства охорони здоров’я. 31 серпня термін придатності цієї вакцини вийшов, і жодна дитина її не отримала. Тому що у Міністерства охорони здоров’я не вийшло за рік оформити документи», – сказав активіст.

Батьки маленьких дітей з різних українських міст підтверджують брак вакцин для щеплень. Киянка Вікторія Черняхівська розповіла Радіо Свобода, що вже майже рік не може зробити щеплення від туберкульозу своєму сину Оресту, бо ні в пологовому, ані пізніше в поліклініці не було вакцини, інші препарати для щеплень купувала своїм коштом.

«Щеплення, також не за графіком, від купи хвороб, там, де є поліомієліт, правець і багато всього іншого – ми купували вакцину в аптеці. І кожна така порція – а їх треба три – коштувала приблизно п’ятсот гривень. А кололи вже безкоштовно у нашій поліклініці», – розповідає жінка.

Ще одна співрозмовниця Радіо Свобода з Києва Юлія Ковалик розповідає, що робила щеплення від туберкульозу синові у приватній клініці.

Купити семикомпонентну вакцину для щеплення дочці сказали в поліклініці і ужгородці Христині П’ятківській. Вона розповідає: транспортувати вакцину довелося у спеціальному контейнері, який їй дали в аптеці, а потім зберігати вдома в холодильнику.

Сьогодні в Ужгороді є комбіновані вакцини від кору, свинки і краснухи, закуплені коштом благодійних фондів, зазначила у коментарі Радіо Свобода завідувач кабінетом імунопрофілактики міської поліклініки Наталія Метенканич.

«У 2015 році ми отримували вакцину від поліомієліту у березні та квітні у складі як комбінованих вакцин, тобто ін’єкційну, так і окремо – як оральну вакцину. На сьогоднішній день вся ця вакцина використана», – розповіла лікар.

У МОЗ погоджуються, що вакцин для щеплень не вистачає. Зокрема, заступник міністра Ігор Перегінець заявив, що дефіцит вакцин в Україні був уже кілька років. Однак, за його словами, зараз ведуться перемовини з міжнародними організаціями щодо закупівлі ще низки препаратів, аби забезпечити ними українців у повному обсязі до кінця року. Водночас, додає він, планується змінити систему закупівель вакцин: закуповувати їх не на рік, а на три роки.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG