Доступність посилання

ТОП новини

Люди на сході України заслуговують на мир – генсекретар ОБСЄ


Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр
Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзаннієр сподівається, що режим припинення вогню на сході України забезпечить імпульс переговорам з реалізації мінських угод.

«Люди на сході України втомилися від конфлікту і заслуговують на тверду рішучість усіх сторін задля досягнення стійкого миру», – сказав Дзаннієр на завершення свого триденного візиту в Україну.

За повідомленням сайту ОБСЄ, метою візиту генерального секретаря організації було «оцінити з перших рук ситуацію на місцях і обговорити подальші кроки».

10 вересня Ламберто Дзаннієр і голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан відвідали розташовану на захід від Маріуполя базу безпілотників місії, де спостерігали політ одного з апаратів і вислухали співробітників, які працюють із цими «дронами».

Згодом Дзаннієр та Апакан зустрілися з мером Маріуполя Юрієм Хотлубеєм, який, за повідомленням ОБСЄ, особливо відзначив швидкі і ретельні дії спостерігачів після ракетного нападу на Маріуполь у середині січня 2015 року. Хотлубей також розповів про важку роботу з розміщення та адаптації кількох тисяч внутрішньо переміщених осіб.

11 вересня представники ОБСЄ відвідали східну околицю Маріуполі, яка була під обстрілом у січні, і зустрілися з учителями та школярами. Дзаннієр та Апакан висловили свою солідарність і засудили всі напади на житлові райони. Вони також побували в спостережному пункті ОБСЄ №1, розташованому між Широкиним та Бердянським, де спостерігачі проінформували їх про ситуацію.

12 вересня генеральний секретар ОБСЄ зустрівся з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, а також взяв участь у щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії в Києві.

1Я сподіваюся, що ми можемо зміцнити припинення вогню. Підготовка до відведення танків, артилерійських систем калібром до 100 міліметрів і мінометів калібром до 120 міліметрів є наступним кроком, і ОБСЄ готова відігравати активну роль у сприянні процесу моніторингу та контролю», – сказав Дзанієр у своєму виступі.

Припинення вогню на Донбасі передбачає перший пункт підписаних у лютому 2015 року в Мінську угод. Проте фактично цей пункт угод із незначними порушеннями виконується лише з початку вересня.

XS
SM
MD
LG