Доступність посилання

ТОП новини

«Фейкові вибори» на Донбасі спричинять подальші санкції – Порошенко


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що проведення виборів на окупованій території Донбасу, про які заявляють сепаратисти, стане червоною лінією, за якою послідують санкції.

«Саме так записано в Мінську. Якщо ви не виконуєте умови, якщо міжнародні спостерігачі не підтверджують це волевиявлення – це не є вибори. Саме тому ми наголошуємо, що спроба повторити ганебну провокацію у вигляді фейкових виборів, які вони зробили 2 листопада минулого року, тим самим знищивши минулорічні Мінські процеси – ми не дозволимо цього зробити», – сказав Порошенко в інтерв’ю українським каналам, яке транслювалося у неділю, 13 вересня.

«Якщо ви будете це робити, це буде червона лінія, за якою абсолютно гарантовано наступлять санкції і збільшення тиску», – наголосив президент.

Сепаратисти продовжують наполягати, що проведуть власні «вибори» всупереч Мінським домовленостям, хоча при цьому твердять, ніби їхні заходи будуть їм відповідати. Донецькі сепаратисти заявляють, що мають намір провести свої «вибори» 18 жовтня, а луганські – 1 листопада.

Мінські домовленості, зокрема, остання з них – Комплекс заходів, передбачають, що вибори на тимчасово окупованих територіях на Донбасі мають відбутися на підставі законодавства України, з дотриманням стандартів ОБСЄ і за моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ.

Відповідно до нині чинного українського законодавства, місцеві вибори в тимчасово окупованих частинах Донецької й Луганської областей наразі не призначені.

XS
SM
MD
LG