Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен: позбавлення 1,5 мільйона переселенців права голосу є дискримінацією


Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська закликає народних депутатів якнайшвидше ухвалити один із трьох зареєстрованих у парламенті законопроектів про забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб.

У відкритому зверненні до народних депутатів Лутковська зазначає, що позбавлення близько півтора мільйона громадян виборчого права на виборах до місцевих органів влади є дискримінацією щодо цих людей.

«Така ситуація порушує принцип недискримінації в частині як забезпечення рівності прав і свобод, так і рівності можливостей (стаття 2 закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні»), становить непряму дискримінацію за ознаками місця проживання і належності до ВПО і суперечить стандартам міжнародного права, Конституції, законам України, а також зобов’язанням України щодо забезпечення сталої інтеграції ВПО за місцем переміщення», – мовиться у зверненні.

На думку омбудсмена, ухвалення закону, що дозволяє переселенцям голосувати на місцевих виборах, мінімізує ризики, пов’язані з маніпуляцією голосами виборців.

Вранці 14 вересня переселенці прийшли під стіни Верховної Ради України в Києві вимагати ухвалення законопроекту, що дозволив би їм голосувати.

25 жовтня 2015 року в Україні відбудуться місцеві вибори. Переселенці з окупованих Донбасу та Криму не голосуватимуть на цих виборах. Згідно із законом про місцеві вибори, який Верховна Рада ухвалила 15 липня, право голосу надається лише членам територіальних громад. Оскільки переселенці є поза межами населеного пункту, в якому прописані, то й голосувати на новому місці не зможуть.

XS
SM
MD
LG