Доступність посилання

ТОП новини

Чехія заявила про готовність поставити армію для охорони своїх кордонів


Богуслав Соботка
Богуслав Соботка

Голова уряду Чехії Богуслав Соботка заявив, що Чехія через кризу з біженцями в разі потреби зміцнить охорону своїх кордонів, зокрема, на півдні країни. «Ми маємо і виділені сили з боку армії, яка в разі потреби може бути залучена до цього», щоб допомогти поліції, сказав він.

Соботка також розкритикував Європейський союз за ставлення до проблеми захисту своїх кордонів від біженців. На його думку, «не працює зовнішній захист шенгенських кордонів», а країни, які лежать на кордоні, «не здатні виконувати взяті на себе повноваження».

Водночас прем’єр Чехії заперечив можливість повної відмови від шенгенських угод про скасування контролю на внутрішніх кордонах між країнами-учасницями. Те, що Німеччина тимчасово запровадила контроль на своєму кордоні з Австрією, не загрожує «шенгенові», вважає чеський політик.

«До розпаду «шенгену» могло б дійти тільки тоді, коли б Європа втратила здатність регулювати міграцію і не змогла б домовитись про запобіжні заходи, які дають можливість дотримуватись правил і регуляції на зовнішніх кордонах», – наголосив Богуслав Соботка.

Словаччина й Австрія тим часом також оголосили про тимчасове відновлення контролю на кордонах між собою та з Угорщиною після того, як раніше на такий крок уже пішла Німеччина.

А Угорщина вже повідомила про відрядження додаткових сил поліції на свій кордон із Сербією, через який прибуває більшість мігрантів.

Також у понеділок, 14 вересня міністри внутрішніх справ країн-членів ЄС обговорюють ситуацію з мігрантами на позачерговій зустрічі у Брюсселі.

Від початку цього року на територію ЄС прибуло понад півмільйона біженців із країн Близького Сходу і Африки.

XS
SM
MD
LG