Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: люди скаржилися на довгі черги до гуманітарно-логістичного центру


Черга біля пункту пропуску на Донбасі, ілюстраційне фото
Черга біля пункту пропуску на Донбасі, ілюстраційне фото

Організація з безпеки і співпраці в Європі повідомляє про скарги мешканців окупованої частини Донеччини на необхідність вистояти в довгих чергах, щоб потрапити до новоствореного гуманітарно-логістичного центру біля лінії контакту сторін конфлікту в частині сходу України.

Як повідомила Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, в суботу, 12 вересня, її спостерігачі відвідали такий центр, розташований між урядовими пунктами пропуску Зайцеве й Майорськ на Донеччині. Там кілька людей, що живуть на захопленій збройним угрупованням «ДНР» території, розповіли, що мусили простояти в чергах у Майорську по шість – вісім годин, щоб потрапити до цього центру.

На самому пункті пропуску в Майорську спостерігачі того дня нарахували 331 легкову машину і 33 автобуси, які чекали на проїзд до вільних територій; у зворотному напрямку, на окуповану територію Донеччини, на проїзд чекав 341 легковик.

Гуманітарно-логістичні центри нині створюються біля лінії контакту з метою надати мешканцям окупованих територій доступ до продуктів харчування й ліків за цінами, що існують на вільній частині України і значно нижчі за ціни на окупованій. Також вони надають банківські послуги. При цьому спершу йшлося про те, що до таких центрів мала бути передбачена можливість потрапити з окупованих територій без проходження повного контролю на кшталт «прикордонного», що здійснюється в пунктах пропуску. До створення цих центрів люди з окупованих територій так само довгими годинами стояли в чергах на пунктах пропуску, щоб дешевше закупитися на вільній території.

XS
SM
MD
LG