Доступність посилання

ТОП новини

Спільний авіапростір між ЄС і Україною далі блокує питання Гібралтару – міністр


Гібралтар (вдалині) і його славнозвісна Скеля
Гібралтар (вдалині) і його славнозвісна Скеля

Просунутися в питанні створення спільного авіапростору України та ЄС не вдалося, заявив у Брюсселі міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Там він провів низку консультацій, зокрема, з єврокомісаром із питань транспорту Віолеттою Булц.

«Сказати, що ми у цьому питанні далеко просунулися, на жаль, не можу, бо залишається проблема між Британією та Іспанією щодо Гібралтару», – каже міністр.

«Це не українське, а загальноєвропейське питання. Це унікальна ситуація, коли ми готові, але внутрішньоєвропейське питання не дозволяє щось підписувати. І ця проблема зупинила підписання ще декількох важливих угод із іншими країнами», – додає Пивоварський.

Урегулювання цих внутрішніх проблем у ЄС «декларативно очікується до кінця цього року», додає міністр.

Угода про спільний авіапростір між Україною та ЄС, що нещодавно була підписана президентом Петром Порошенком, блокується розбіжностями, що тривають між Іспанією та Великобританією щодо Гібралтару – невеликої території на півдні Іберійського півострова, що перебуває під суверенітетом Великої Британії, який Іспанія оскаржує. Ці дві країни не можуть домовитися щодо того, хто відповідатиме за імплементацію в Гібралтарі європейських директив у сфері повітряного простору. Заручницею цих непорозумінь залишається Україна, яка прагне запровадження спільного авіаційного простору з Європейським союзом та адаптації законодавства України до законодавства ЄС у авіатранспортній сфері.

У рамках підготовки до створення єдиного авіапростору з боку України, зокрема, передбачаються реорганізація Державної авіаційної служби України та оптимізація державного регулювання використання повітряного простору України.

XS
SM
MD
LG