Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти заперечили і підтвердили, що поновили постачання вугілля підприємствам України


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Донецькі сепаратисти заперечили і відразу підтвердили повідомлення Києва, що з окупованих територій поновилося постачання вугілля для підприємств на вільній території України.

У так званому «міністерстві транспорту» незаконного збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, «запевнили», що вугілля не постачається, і «спростували» такі заяви Києва, повідомив один із сайтів сепаратистів.

Та вже через 22 хвилини на ньому ж з’явилося повідомлення від імені самозваного «міністра транспорту» цього угруповання, що постачання вугілля таки відновлене, але тільки для компанії ДТЕК, яку контролює підприємець Рінат Ахметов.

Там це пояснили тим, що Зуївська ТЕС, розташована на окупованій території, працює на вугіллі марки «Г», якого там не видобувають, і його сепаратисти отримують від одного з підприємств компанії ДТЕК, натомість сепаратисти постачають іншим підприємствам компанії необхідне цим підприємствам антрацитове вугілля, яке, навпаки, видобувається тільки на окупованій території.

За цим повідомленням сепаратистів, вони відправили таким чином першу партію антрацитового вугілля з приблизно 100–150 залізничних вагонів.

Раніше в понеділок, 14 вересня, в Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України повідомили, що постачання вугілля з зони антитерористичної операції на українські електростанції відновлено, хоча тим часом не в повному обсязі. Перший заступник міністра Ігор Мартиненко висловив сподівання, що найближчим часом поставки вийдуть на максимальні обсяги.

Раніше генеральний директор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко заявляв про тимчасове припинення поставок вугілля із зони АТО.

8 вересня бойовики угруповання «ДНР» заявили, що заблокували постачання Україні вугілля з окупованих ними територій і що будуть знову постачати вугілля тільки «в разі зняття блокади на пальне і запчастини для вагонів і локомотивів і якщо стріляти не будуть».

Ситуація з видобутком вугілля в Україні різко погіршилася після початку на сході бойових дій. Значна частина шахт, де видобували вугілля, розташована або на територіях, підконтрольних проросійським сепаратистам, або в зоні бойових зіткнень. Відтак, наприклад, у липні цього року видобуток вугілля скоротився на 42 відсотки порівняно з липнем 2014-го – до 2,2 мільйона тонн.

Спостерігачі ОБСЄ і прикордонники раніше заявляли про систематичне вивезення вугілля з окупованої частини Донбасу до Росії, тоді як у Росії Україна купує п’яту частину вимушено імпортованого вугілля, кажуть в профспілці гірників. Росія заперечує торговельні і будь-які інші зв’язки з бойовиками на частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG