Доступність посилання

ТОП новини

США готові підтримати вступ Чорногорії до НАТО – Байден


©Shutterstock
©Shutterstock

США готові підтримати вступ до НАТО Чорногорії за умови, що колишня югославська республіка продовжить проводити реформи і підвищить суспільну підтримку вступу до альянсу, заявляють у Білому домі.

Віце-президент США Джо Байден заявив про це у телефонній розмові з прем'єр-міністром Чорногорії Мілом Джукановичем 14 вересня.

«Віце-президент і прем'єр-міністр погодилися, що членство Чорногорії в НАТО закріпить в Чорногорії євроатлантичні інститути, сприятиме більшій регіональної стабільності на Балканах, а також продемонструє політику відкритих дверей у політиці НАТО», – передає Білий дім.

Сполучені Штати можуть підтримати запрошення Чорногорії до НАТО на зустрічі міністрів закордонних справ альянсу в грудні цього року.

Чорногорія з населенням у 620 тисяч розглядає можливість вступити до НАТО, як це зробили її країни-сусіди Албанія та Хорватія в 2009 році.

Дозвіл на членство в НАТО для посткомуністичної Чорногорії, на думку експертів, може призвести до ескалації напруженості між Росією і Заходом. Російські офіційні особи заявляли, що вступ таких країн можна розглядати як провокацію.

XS
SM
MD
LG