Доступність посилання

ТОП новини

Демчишин: Україна не купуватиме вугілля із зони АТО за завищеною ціною


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявляє, що Київ не купуватиме вугілля із зони АТО за завищеною ціною.

«Ми погодилися купувати його за тією ж ціною, за якою купуємо в українських виробників – це 1100 гривень плюс ПДВ. Щонайменше половина вугілля, що видобувається на непідконтрольній території, має собівартість значно нижчу, ніж ця цифра», – заявив Демчишин у вівторок, 15 вересня, на прес-конференції у Києві.

14 вересня у Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України повідомили, що постачання вугілля із зони АТО на українські електростанції відновлене, але не у повному обсязі.

Раніше генеральний директор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко заявляв про тимчасове припинення поставок вугілля із зони АТО.

8 вересня бойовики угруповання «ДНР» заявили, що заблокували постачання Україні вугілля з окупованих ними територій і що будуть знову постачати вугілля тільки «в разі зняття блокади на пальне, запчастини для вагонів і локомотивів і якщо стріляти не будуть».

Ситуація з видобутком вугілля в Україні різко погіршилася після початку на сході бойових дій. Значна частина шахт, де видобували вугілля, розташована або на територіях, підконтрольних проросійським сепаратистам, або в зоні бойових зіткнень. Відтак, наприклад, у липні цього року видобуток вугілля скоротився на 42 відсотки порівняно з липнем 2014-го – до 2,2 мільйона тонн.

Спостерігачі ОБСЄ і прикордонники раніше заявляли про систематичне вивезення вугілля з окупованої частини Донбасу до Росії, тоді як у Росії Україна купує п’яту частину вимушено імпортованого вугілля, кажуть у профспілці гірників. Росія заперечує торговельні і будь-які інші зв’язки з бойовиками на частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG