Доступність посилання

ТОП новини

Ватажок «ДНР» заборонив постачати вугілля українським підприємствам, бо ціна «занижена»


Донецькі шахтарі, архівне фото
Донецькі шахтарі, архівне фото

Чільний ватажок збройного угруповання «ДНР», визнаного в Україні терористичним, Олександр Захарченко заявив, що забороняє відвантажувати вугілля з окупованих територій підприємствам, що працюють на вільній території України.

За його словами, які наводять сайти сепаратистів, він надалі «сам буде вирішувати, куди відвантажувати (вугілля), а куди ні».

Крім того, він заявив, що вугілля не мають продавати українським підприємствам, «поки за нього не буде гідної ціни», і йому «все одно, як будуть зустрічати зиму Львів і Київ».

Таким чином, він зупинив схему фактичного обміну антрацитового вугілля, що видобувається на окупованих територіях і необхідне підприємствам на вільній частині України, на вугілля марки «Г», без якого не працюватиме Зуївська ТЕС на окупованих територіях і якого там не видобувають.

У понеділок, 14 вересня, про таку схему заявили в так званому «міністерстві транспорту» угруповання «ДНР» – через лічені хвилини після того, як там же спершу заперечили, що вугілля взагалі постачається. Врешті там визнали, що вже відправили таким чином першу партію антрацитового вугілля з приблизно 100–150 залізничних вагонів, але наголосили, що це вугілля призначене тільки для підприємств компанії ДТЕК, яку контролює підприємець Рінат Ахметов.

Раніше того ж дня Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України повідомили, що постачання вугілля з зони антитерористичної операції на українські електростанції відновлено, хоча тим часом не в повному обсязі. Перший заступник міністра Ігор Мартиненко висловив сподівання, що найближчим часом поставки вийдуть на максимальні обсяги.

Раніше генеральний директор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко заявляв про тимчасове припинення поставок вугілля з зони АТО.

8 вересня бойовики угруповання «ДНР» заявили, що заблокували постачання Україні вугілля з окупованих ними територій і що будуть знову постачати вугілля тільки «в разі зняття блокади на пальне і запчастини для вагонів і локомотивів і якщо стріляти не будуть».

Ситуація з видобутком вугілля в Україні різко погіршилася після початку на сході бойових дій. Значна частина шахт, де видобували вугілля, розташована або на територіях, підконтрольних проросійським сепаратистам, або в зоні бойових зіткнень. Відтак, наприклад, у липні цього року видобуток вугілля скоротився на 42 відсотки порівняно з липнем 2014-го – до 2,2 мільйона тонн.

Спостерігачі ОБСЄ і прикордонники раніше заявляли про систематичне вивезення вугілля з окупованої частини Донбасу до Росії, тоді як у Росії Україна купує п’яту частину вимушено імпортованого вугілля, кажуть в профспілці гірників. Росія заперечує торговельні і будь-які інші зв’язки з бойовиками на частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG