Доступність посилання

ТОП новини

До кінця тижня Київ відповість Росії і ЄС щодо «зимового пакету» – Демчишин


Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин
Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин

Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин заявляє, що Україна відпрацювала і до кінця тижня дасть відповідь щодо пропозицій до нового «зимового газового пакету», узгодженого Росією та ЄС.

«Наразі певні переговори ведуться. Думаю, що до кінця тижня це питання буде вирішене», – сказав Демчишин після засідання Кабінету міністрів.

Міністр наголосив, що під час укладення нового «зимового пакету» Київ наполягатиме на умовах, подібних до минулорічних.

«Основний посил дуже подібний до попереднього протоколу: ми знову говоримо про принцип take-or-pay (бери або плати). Ми говоримо про грошову оплату транзиту, ми говоримо про дуже подібну концепцію, яка використана у попередньому договорі», – зазначив Демчишин.

У вівторок Володимир Демчишин повідомив, що Україна отримала протокол та пропозиції щодо так званого «зимового пакету», напрацьовані Росією та ЄС. Він повідомив, що найближчим часом мав би відбутися черговий раунд тристоронніх газових переговорів.

11 вересня у Відні відбулася двостороння зустріч представників Росії та ЄС щодо питань газопостачання. Одне з ключових питань цієї зустрічі – транзит російського газу через територію України. Раніше планувалося, що у цей день відбудеться тристороннє обговорення енергопитань за участю України. Але цю зустріч відклали на кінець вересня.

«Нафтогаз України» з 1 липня зупинив закупівлю газу в російського «Газпрому» до узгодження умов постачання і нині купує газ тільки в Європі. Попередній осінньо-зимовий сезон пройшов за тимчасовими домовленостями, яких досягли за посередництва Європейського союзу.

«Газпром» і «Нафтогаз» у червні 2014 року подали зустрічі позовні заяви до Стокгольмського арбітражу. Москва вимагає погасити заборгованість за газ, а Київ наполягає на прийнятній газовій ціні.

XS
SM
MD
LG