Доступність посилання

ТОП новини

Міллер заявляє про газові домовленості з Україною на зиму


Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер
Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер

Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер заявляє про погодження з українською стороною так званого «зимового газового пакету». Про це він повідомив у середу, 16 вересня, після переговорів у Відні з керівником «Нафтогазу України» Андрієм Коболєвим.

За словами Міллера, у рамках цього пакету «Газпром» утримається від умови take-or-pay (бери або плати) упродовж наступних двох кварталів.

В інтерв’ю російському телеканалові «НТВ» Міллер заявив, що «всі принципові двосторонні питання з Україною узгоджені». «Ми очікуємо, що угода за участю Єврокомісії буде підписана наступного тижня, і постачання російського газу за передоплатою відновляться з 1 жовтня», – зазначив Міллер.

Він також додав, що найближчими днями «Нафтогаз» подасть «Газпромові» свої пропозиції щодо знижки в ціні на російський газ у частині мита, і ці пропозиції російська компанія передасть урядові своєї країни.

У «Нафтогазі» наразі не коментували цієї інформації.

Раніше у середу міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що Україна відпрацювала і до кінця тижня дасть відповідь щодо пропозицій до нового «зимового газового пакету», узгодженого Росією та ЄС.

У вівторок, 15 вересня, Володимир Демчишин повідомив, що Україна отримала протокол та пропозиції щодо так званого «зимового пакету», напрацьовані Росією та ЄС. Він повідомив, що найближчим часом мав би відбутися черговий раунд тристоронніх газових переговорів.

11 вересня у Відні відбулася двостороння зустріч представників Росії та ЄС щодо питань газопостачання. Одне з ключових питань цієї зустрічі – транзит російського газу через територію України. Раніше планувалося, що у цей день відбудеться тристороннє обговорення енергопитань за участю України. Але цю зустріч відклали на кінець вересня.

«Нафтогаз України» з 1 липня зупинив закупівлю газу в російського «Газпрому» до узгодження умов постачання і нині купує газ тільки в Європі. Попередній осінньо-зимовий сезон пройшов за тимчасовими домовленостями, яких досягли за посередництва Європейського союзу.

«Газпром» і «Нафтогаз» у червні 2014 року подали зустрічі позовні заяви до Стокгольмського арбітражу. Москва вимагає погасити заборгованість за газ, а Київ наполягає на прийнятній газовій ціні.

XS
SM
MD
LG